Обиљежен Међународни дан писмености

Срна
Обиљежен Међународни дан писмености

ДОБОЈ - У Народној библиотеци у Добоју данас је организовано читање прича за дјецу предшколског узраста поводом Међународног дана писмености - 8. септембра.

Библиотекар Ивана Букејловић истакла је значај раног читања за побољшање способности изражавања, слушања, памћења и концентрације, наводећи да се по отворености и слободнијој комуникацији врло брзо препознају дјеца којима родитељи читају.

"Данас сам дјеци предшколске установе жМала индустријаж читала причу из сликовнице жВеома гладна гусјеницаж, која је добро прихваћена, а будући да је била велика група потврдило се да ће малишани врло радо прихватити све што им прикажемо кроз игру", рекла је Букејловићева Срни.

Она је указала на бројне реализоване интерактивне пројекте у раду Одјељења за дјецу "Карло Колоди" ове установе, издвојивши посебно пројекат "Један скок преко", захваљујући којем су се повезали и са кооперацијом КАЕБ - архивистичка и библиотечка кооператива из Милана /CAеB/, која управља са око 50 библиотека широм Италије.

"У 53. броју њиховог билтена први пут је одштампан и текст који није на италијанском, већ на српском језику и ћирилици", нагласила је Букејловићева и појаснила да је ријеч о њеном ауторском дјелу "Један скок преко - сто скокова уназад" од прошле године о активностима на дјечијем одјељењу "Карло Колоди" у периоду изолације и карантина усљед пандемије вируса корона.

Она је навела да је руководство добојске библиотеке радо прихватило понуду италијанског уредништва билтена /CAeBulletin/ о сарадњи, захваљујући којој ће ћирилица редовно красити овај билтен извјештајима са Дјечијег одјељења који ће имати сталну редакцију из Добоја.

Букејловићева је нагласила да ова образовна установа свакодневно активно ради на промоцији читања књиге и описмењавању и за овај мјесец најавила организовање бесплатне радионице српског језика коју ће водити професор Младенка Благојевић, чији је циљ очување српског језика и његовог правилног кориштења у изражавању и писању.

"У припреми је и изложба жЗахвалност прецимаж коју поводом 115 година од оснивања Српске читаонице у Добоју, приређују Драган и Небојша Мићић", рекла је Букејловићева.

Букејловићева је истакла да о значају описмењавања указује и овогодишњи позив Организације за образовање, науку и културу УН свим актерима из области образовања широм свијета да се мобилишу ради писмености младих, одраслих и жена./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана