Обиљежен дан Музеја савремене умјетности Републике Српске

Миланка Митрић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Музеј савремене умјетности Републике Српске обиљежио је данас дан, односно 52. рођендан, а тим поводом најављене су поједине изложбе и пројекти који ће бити реализовани у овој години и направљен краћи осврт на успјешну 2022. годину.

Музеј савремене умјетности РС прошле године реализовао је неколико заиста посјећених изложби, а то су "Колекција као огледало. Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске", ретроспективна изложба Горанке Матић "Искуство у гужви", изложба", те изложбе Борјане Мрђа "Декоративна сопства", Игора Бошњака "Будућност се понавља више него историја" и Биљане Ђурђевић "Студија случаја", као и бројне пратеће програме.

"У овом посебном дану смо реализовали и прву званичну посјету министарке просвјете и културе Републике Српске Жељке Стојичић, искористили смо прилику да ставимо акценат на нашу прошлогодишњу активност, а то је завршетак прве фазе реконструкције зграде музеја, која је намијењена за нови истраживачки центар, библиотеку и просторе за едукацију које планирамо да уводимо. Оно што за прошлу годину морам да кажем да смо поносни је што смо имали велики број посјетилаца, више од 25.000. То је посебан број, јер се публика на велика врата вратила у музеј након периода ковида. Сада радимо на исти начин као прије пандемије"рекла је директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

Она је на догађају организованом поводом дана музеја навела да ће главне изложбе ове године бити поставка посвећена Надежди Петровић, те изложба Раше Тодосијевића.

"У једном великом смо пројекту, у оквиру којег ће ове године бити обиљежено 150 година од рођења Надежде Петровић. Министарство културе Србије је покровитељ тог пројекта, а изложба ће бити отворена 14. фебруара у Народном музеју Србије. Поред Народног музеја, у том пројекту су Музеј савремене уметности у Београду, Галерија Надежде Петровић у Чачку, Галерија Божидара Јакца у Костањевици на Крки, Тифлолошки музеј у Загребу и ми. У овим установама биће представљена та репрезентативна изложба која ће бити реализована и код нас" гостоваће у јулу, августу и септембру. 

Биће то прилика да и бројни ученици основних и средњих школа током септембра погледају значајна дјела" објаснила је Вујковићева и нагласила да ће изложба у Чачку, родном мјесту Надежде Петровић, бити отворена 11. октобра те да је Чачак ове године престоница културе Србије.

 

Према ријечима Вујковићеве, један од најважнијих догађаја ове године биће Ноћ музеја.

"То је наша најпосјећенија манифестација којој се сви радују, нарочито млади. Ове године ћемо имати једну посебну и атрактивну изложбу. То је изложба Драгољуба Раше Тодосијевића, сарадња с Музејом савремене уметности Војводине, која носи назив "Сутра је понедељак". У оквиру те изложбе за Ноћ музеја имаћемо и концерт, као и сваке године" закључила је Вујковићева.

Поводом своје прве званичне посјете Музеју савремене умјетности РС министарка просвјете и културе РС Жељка Стојичић осврнула се на значај рада ове установе, похвалила досадашњи рад и планове.

"Част ми је што сам имала прилику обићи Музеј савремене умјетности РС након прве фазе реконструкције и изградње овог музеја како се он са свим својим капацитетима понудио култури и ономе зашто је ова установа и специјализована. Радује ме чињеница да је Влада Републике Српске подржала овај пројекат из средстава јавних инвестиција и одобрила значајан дио средстава да се ови планирани пројекти реализују. Посебно ми је драго да су овдје створене претпоставке за инклузију када је у питању могућност посјетилаца свих рањивих категорија, односно особа којима је потребна подршка како би обишли све оно што Музеј савремене умјетности нуди, и то је једна добра порука свим грађанима Републике Српске, да смо овдје сви једнаки и да правимо институције без баријера" казала је Стојичићева и додала да је радује сарадња установа културе са образовном заједницом Републике Српске. 

У Музеју савремене умјетности РС тренутно је актуелна изложба "25 година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци" која је за посјетиоце отворена до 26. априла.

Пријестоница културе 

Директорица МСУРС Сарита Вујковић најавила је да ће ова установа бити укључена и у програм обиљежавања престонице културе Србије у Чачку. 

"Посебно желим да издвојим да је у оквиру овог пројекта град Требиње позван као посебан град гост и да ћемо у сарадњи са Градском управом Требиња и институцијама културе из овог града, Културним центром Требиње и Музејом Херцеговине, бити дио реализације овог програма. У оквиру овог гостовања наша установа ће организовати представљање наше прошлогодишње изложбе "Будућност се понавља више него историја" требињског умјетника Игора Бошњака, најприје у Културном центру у Требињу а потом и у Галерији Надежде Петровић у Чачку" истакла је она.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана