Обиљежен дан Музеја савремене умјетности Републике Српске

Миланка Митрић
Обиљежен дан Музеја савремене умјетности Републике Српске

БАЊАЛУКА - Дан Музеја савремене умјетности РС обиљежен је данас у просторијама ове установе, а том приликом направљен је осврт на прошлу годину, те представљени планови за ову годину.

У протекле двије године Музеј савремене умјетности успјешно је реализовао неколико изложби и пратећих пројеката, а с великим жељама, намјерама и плановима започињу и ову годину.

- Ова година за нас јесте велики изазов, јер смо у процесу припреме нове, сталне поставке. Жеља нам је да представимо нове визије, нови изглед, с новом библиотеком и читаоницом и истраживачким центром - рекла је директорка Музеја савремене умјетности РС, Сарита Вујковић, која ја најавила неколико изложби које ће ове године бити реализоване у овој институцији.

Она је рекла да ће наредни период бити фокусиран на сарадњу с Музејом савремене уметности из Београда, а прва најављена изложба биће изложба фотографија Горанке Матић, која би требало да буде отворена 10. марта.

- Она је једна од најзначајнијих фотографкиња од периода осамдесетих до данас. Вјерујем да ћемо уживати гледајући те радове и присјећајући се нечега што је био саставни дио нашег живота тог времена - рекла је Вујковићева говорећи о изложби Матићеве.

Осим изложбе Матићеве, у МСУРС ове године требало би да буду реализоване изложбе Биљане Ђурђевић, коју ће радити кустоси Музеја савремене уметности из Београда и кустос МСУРС Младен Бањац.

- Оно што нам је у великом фокусу ове године јесте и рад на нашој сцени и представљање умјетника с нашег простора, из Српске, тако да смо одлучили да најзначајнији термин за изложбу буде мај, а у том периоду представићемо радове умјетника из Требиња Игора Бошњака, као и умјетнице из Бањалуке Борјане Мрђе - навела је Вујковићева и додала да је важна сарадња с институцијама које представљају умјетност између два рата, те да су такве изложбе код нас посјећене.

Према њеним ријечима, бањалучка публика воли изложбе посвећене старим српским сликарима, што је само један повод да приреде једну такву изложбу у сарадњи с Галеријом Матице српске.

- Ове године у септембру ћемо да отворимо једну значајну изложбу, која ће да буде наша повезница с Новим Садом који је ове године Европска престоница културе. Имали смо изузетну сарадњу с Галеријом Матице српске, и сматрали смо да је веома важно да ове године гостују код нас са изложбом „Колекција као огледало: Модернизам у делима Галерије Матице српске“ која представља 37 најзначајнијих српских сликара - закључила је Вујковићева.

Поводом обиљежавања Дана музеја,  приређена је и промоција публикације „Инвентуре 2021/2022“, а виши кустос Одјељења за програмске и едукативне дјелатности Младен Бањац осврнуо се на садржај публикације, те на изазове с којима су се сусретали током претходне двије године.

Помоћница министра просвјете и културе РС, Тања Ђаковић честитала је запосленима Дан музеја, те назначила да је ова установа успјешно реализовала низ активности и у најизазовнијим временима за живот, али и за умјетност, те да је једна од кровних институција културе у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана