Обиљежен дан Музеја Републике Српске

И.Б.
Обиљежен дан Музеја Републике Српске

Бањалука - Музеј Републике Српске обиљежио је вечерас 89 година постојања свечаним отварањем изложби “Свети заштитници земље руске” и “Руско чудо”, Московског државног обједињеног музеја- националног парка (МГОМЗ). Отварање ових изложби на Дан Музеја РС резултат је међумузејске сарадње Музеја РС и Државне установе за културу града Москве.

Директор Музеја Миладин Савић казао је да не треба заборавити првог директора, сликара и академика Спиридона Шпиру Боцарића човјека који је поставио темеље садашњег Музеја и сакупио преко 10.000 предмета за врло кратак период.

- Музеј РС је и поред тешких момената кроз историју земљотреса и ратова све правазишао и данас представља најсвјетлију институцију културе у земљи Српској- рекао је Савић и додао да је Музеј постао озбиљна институција са седам организационих јединица и пет одсјека.

Замјеник директора МГОМЗ Коваљ Максим Боросавич истакао је да је палата  ремек -дјело руске дрвене архитектуре, творевина талентованих мајстора коју су називали “Осмо чудо свијета”. Изложбу је отворила начелница Одјељења за заштиту културног насљеђа РС Милица Котур.

Програм ће бити настављен и сутра, када ће чланови руске делегације, Коваљ Максим Борисович и Књазова Светлана Јурјевна стручњак одјељења музејских збирки одржати предавање “ Споменици архитектуре и историја Московског државног музеја- резервата Коломенскоје-Измајлово-Љубљино”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана