Нушићеви јунаци у новом руху

Александра Глишић
Нушићеви јунаци у новом руху

Бањалука - Шта се деси када Нушићеви јунаци доспију у седамдесете године 20. вијека и почну да трагају за сумњивим лицем показали су глумци Хрватског народног казалишта из Осијека.

Учествујући у такмичарском програму Театар феста "Петар Кочић" у Бањалуци ансамбл осијечког позоришта представио је јунаке култног "Сумњивог лица" у новом руху. Редитељ Оља Ђорђевић радњу драме славног српског комедиографа смјестила је у модерније доба, али још једном се показало да комедије Бранислава Нушића на губе на актуелности. Публика се од срца насмијала репликама, али и духовитим ситуацијама које у оригиналном комаду не постоје.

 - Оно што је мене водило да поставим Нушића на сцену јесте чињеница да се Осијек кандидовао за Европску престоницу културе за 2020. годину, пошто нас краси мултикултуралност и мултиетничност ја сам хтио да се постави једна српска драма или комедија. За мене је Нушић један од најбољих комедиографа на овим просторима - рекао је директор драме у ХНК у Осијеку Мирослав Чабраја.

Управник позоришта из Осијека Божидар Шнајдер подсјетио је на значај српских књижевника.

- Припадам генерацији која је у гимназији знала и за Нушића, и за Глишића, и за Домановића, учили смо и ћирилицу и латиницу... И желим рећи да осијечко позориште није оптерећено никаквим предрасудама - истакао је Шнајдер.

Запажену улогу остварио је Владимир Тинтор, који је дочарао лик Виће.

- Седамдесетих је почињало све ово чије рефлексије данас осјећамо, то су биле наизглед безазлене године у којима смо се сви почели задуживати, итд. - каже Тинтор.

Иако су ликови из осијечке представе отишли неколико деценија од изворних једнако су комични и суштински се баве истим стварима као и Нушићеви јунаци. Марица се исто свађа са родитељима, Ђока је исто уплашен, а сумњиво лице је као и у оригиналу ухваћено на другом мјесту и у исто вријеме.

Вечерас Атеље 212

Представа "Кафа и цигарете - поздрав из Београда", по тексту и у режији Мие Кнежевић биће изведена вечерас у 20 часова у такмичарском програму Театар феста "Петар Кочић". Глумачку екипу представе Атељеа 212 чине Милица Михајловић, Небојша Илић, Тихомир Станић, Дара Џокић, Милица Трифуновић, Марко Грабеж, као и Светозар Цветковић, који се појављује само у видео-снимку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана