Нушићева Опасна игра подигла завјесу

Приредила: Александра Маџар
Нушићева Опасна игра подигла завјесу

Источно Сарајево - Представом Бранислава Нушића "Опасна игра" у извођењу Позоришта "Славија" из Београда отворен је јубиларни 20. Међународни фестивал малих сцена и монодраме у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Прије свечаног дијела програма отворена је изложба фотографија са Првог фестивала монодраме и малих сцена Републике Српске у ратним Хаџићима.

Директор и селектор Првог фестивала монодраме и малих сцена Републике Српске, који ће трајати до суботе, 12. децембра, Раде Симовић истакао је да је вријеме показало да се за Фестивал монодраме, који је почео у Хаџићима 1995. године, може рећи да је најаутентичнија манифестација Републике Српске.

- Огромна је част била што је тада фестивал отворио потпредсједник Републике Српске и један од највећих европских шекспиролога покојни Никола Кољевић. Фестивал је тада био конципиран изразито модерно и играле су се представе на домаће текстове, а имали смо и низ пратећих манифестација -  рекао је Симовић.

Да је фестивал манифестација са најдужом традицијом у Источном Сарајеву потврдио је и директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић.

- Морамо се похвалити да смо ове године успјели постићи јако висок ниво квалитета програма захваљујући покровитељима који су ову културну манифестацију препознали као најзначајнију манифестацију у Републици Српској - рекао је Јанковић.

Оснивач и директор Позоришта "Славија" чијом је представом отворен фестивал, Батрић Жарковић, истакао да је ријеч о тексту написаном у Паризу 1917. години, који до сада никада није игран.

- Јубиларни фестивал заслужује да грађани виде шта је то Нушић написао, а да до сада никада није играно. Позориште "Славија" учествовало је и на првом фестивалу у тада ратним Хаџићима, а и сваких неколико година са по неком представом тако да можемо да се увјеримо како напредује ова манифестација - рекао је Жарковић.

Селектор Фестивала Љубо Божовић подсјетио је да је Први фестивал малих сцена и монодраме Српске у Хаџићима покренут уз велики ентузијазам, те да се тада није могло замислити да ће доживјети такав процват.

- Мора се истаћи да је Први фестивал одржан у рату и да су тада падале гранате. Имали смо срећу да тих фестивалских дана то није био случај, што ће рећи да је култура побиједила и у рату -  рекао је Божовић.

Фестивалску публику у Источном Сарајеву поздравио је и савјетник министра за културу Републике Српске Недељко Кајиш, који је званично и отворио фестивал.

Репертоар

Монодрама "Надежда Петровић" коју игра Биљана Ђуровић, као и представа Ерика Емануела Шмита "Мали брачни злочин" Народног позоришта Београд на репертоару су данас.

Глумац Љубомир Бандовић у петак, 11. децембра, представиће се публици монодрамом Душка Премовића "Контраш", а у суботу, 12. децембра, Народно позориште Републике Српске представиће се публици представом "Мрешћење шарана" Александра Поповића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана