Нушићев смијех за сва времена

Александра Маџар
Нушићев смијех за сва времена

Бањалука - Позоришта у региону посветиће ове године велику пажњу комадима чувеног српског комедиографа Бранислава Нушића, од чијег се рођења навршава 150 година.

Оживљавањем његових прича и ликова на позоришним даскама театри ће указати на значај Нушићевих дјела у српској књижевности.

Да године које пролазе дају све већи значај ономе што је написао велики комедиограф потврдили су и домаћи глумци и редитељи.

Комад "Ожалошћена породица" недавно је постављен на велику сцену Народног позоришта Републике Српске у режији Николе Пејаковића.

Глумац националног театра Српске Жељко Стјепановић, који тумачи једног од главних ликова у "Ожалошћеној породици", сматра да је Нушић у својим комадима освијетлио различите карактере.  

- Није ријеч само о нашем менталитету. Нушић познаје људе, њихове врлине и мане које су, условно речено, универзалне. Он исмијава негативне људске особине које постоје од када је свијета и вијека. Познавање психологије човјека чини га великим писцем - казао је Стјепановић.

Он је остварио улогу и у "Госпођи министарки", Нушићевом популарном комаду који изазива буру смијеха. Овај комад у Народном позоришту РС режирала је Милица Краљ, а госпођу министарку игра Светлана Бојковић.

- У драматуршком смислу Нушић зна да добро занатски постави ствари. Компликује тамо гдје треба, а осим тога зна да осмисли добре ликове које у прави час уводи у причу - рекао је Стјепановић.

И у Србији су у току велике припреме за обиљежавање овог значајног јубилеја. Редитељ Кокан Младеновић у крушевачком позоришту окупио је младе глумце како би на сцену поставио представу "Др" Бранислава Нушића.

Радио-драма

Драмски програм Радио Београда поводом 150. рођендана Бранислава Нушића премијерно је реализовао нову радио-верзију његовог комада "Народни посланик". Адаптацију за радио-извођење урадио је Владимир Б. Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана