Нушић нас и данас познаје боље него ми себе

Ратомир Мијановић
Нушић нас и данас познаје боље него ми себе

Требиње - Свијет Нушићеве Министарке, смјештен иза затворских решетака, гдје се, у форми позоришта у позоришту, протагонисти играју представе пред замишљеном публиком политичара из власти, док изнад њих, као педагошка опомена или иронични коментар, стоји парола да "марљиво учење и поштен рад дају свијетлу будућност".

Такво читање и поставку класика српске комедије, доживјела је публика у суботу увече у Културном центру Требиње, гдје је премијерно изведена представа "Министарка" у режији Жељка Милошевића у продукцији Градског позоришта Требиње.

У првој овогодишњој премијери, асистент редитеља био је Владан Поповић, а своје глумачке креације показали су чланови ансамбла Градског позоришта.

- Нушић је, бојим се, стално нама важан и свеприсутан. Познаје и нас у 21. вијеку боље него што ми познајемо себе. Зато је Нушић и данас велика инспирација за сваког ко се бави позориштем -  истиче Милошевић.

Као редитељу, како каже, изазов му је био како прилагодити текст да га играју средњошколци, основци и студенти, да савладају "све оне крупне или успутне Нушићеве карактере, а при том да се у представи не изгуби оно што је Нушић желио рећи".

- Чини ми се да Нушића нисмо изгубили, а исто тако, да су и наши глумци на један лијеп начин, упркос скромном животном и позоришном искуству, представу донијели на сцену -  каже редитељ, задовољан премијерном изведбом, али и реакцијама требињске публике.

Представа већ добила позив за учешће на омладинским фестивалима у Травнику и Коњицу.

- Без обзира што се ради о омладини и у принципу о омладинској представи, чврсто стојећи на земљи тврдим да свему ономе што смо видјели посљедњих година на Фестивалу фестивала у Требињу, ова представа може бити апсолутно конкурентна. Тако да очекујем да она заигра и на фестивалу у Требињу -  истиче редитељ.

Утисци глумаца

Млада глумица Катарина Ћоровић, каже да је процес настанка ове представе био напоран и тежак, јер су овом представом покушали да покажу културу града која се годинама ниподаштава. Њен колега Игор Рончевић се први пут појавио на даскама које живот значе и каже да му се свидио начин рада и да би желио да настави са глумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана