НУБРС: Најчитанија Деца Бестрагије

Александра Маџар
НУБРС: Најчитанија Деца Бестрагије

Бањалука - "Деца Бестрагије" Уроша Петровића и "Видовите приче" Љубивоја Ршумовића и Душана Петричића најчитаније су књиге у Дјечијем одјељењу "Борик" Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Библиотекар у овом одјељењу Милијана Бојић каже да најмлађи читаоци имају на располагању велики избор књига.

- Редовно обнављамо књижни фонд. Осим обавезног примјерка и редовне куповине књига, често правимо размјену дјела са библиотекама из Београда и Новог Сада, а неке добијамо на поклон. Посебно нам значе приједлози школараца, па се трудимо да набављамо наслове које они желе да читају - казала је Бојићева.

Осим школске лектире која је обавезна, најмлађи читаоци са полица библиотеке најчешће узимају књиге популарних и награђиваних српских писаца за дјецу Уроша Петровића и Љубивоја Ршумовића.

- Авантура и мистичност у књизи "Деца Бестрагије" Уроша Петровића дјеци је посебно занимљива. "Видовите приче" садрже 31 причу Љубивоја Ршумовића и исто толико илустрација Душана Петричића. Петровић кроз причу о групи необичне дјеце поклања драматичне и маштовите обрте, али и живописне ликове који заиста држе пажњу читалаца - рекла је Бојићева.

Да је дјецу тешко преварити и да за њих није лако писати, потврђује и чињеница су књиге писаца признатих на међународној сцени најпопуларније међу школарцима.

- "Видовите приче" намијењене су дјеци, али и њиховим родитељима. Ова веома забавна, разиграна и мудра књига постала је омиљена свим читаоцима, без обзира на узраст - каже Бојићева.

Писци из РС

- Малишани радо читају и увијек популарне "Езопове басне", као и књиге "Дјевојчице узвраћају ударац" Роберта Такарића, "Дени првак света" Софије Дејзи, али и наше писце из Српске. Међу читанијим домаћим издањима су "Моћ дивље оскоруше" Ранка Павловића, "Тачка на излету", Предрага Бјелошевића, "Покривач од звијезда" Веселина Милићевића, "У сан одевена" Иване Лакић… - каже Милијана Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана