Ново свјетло на српског нобеловца

Александра Маџар
Ново свјетло на српског нобеловца

Београд - Значајан, али и неизмјерно тужан датум, 13. март, дан када нас је прије 40 година напустио велики и непревазиђени Иво Андрић, биће обиљежен на заиста посебан начин.

Разлог за то је идеја Соње Михајлов, аутора и продуцента документарног серијала "Бити човек - Иво Андрић" који ће бити приказан у Југословенској кинотеци у режији Миљана Глишића и по сценарију Данице Пајовић у продукцији куће "Станковић и синови".

Михајлов је за "Глас Српске" испричала о личном значају овог пројекта за њу као аутора, али и о томе како је документарац настао и колико је важно да се јавност на овакав начин упозна са ликом и дјелом српског књижевника, дипломате и нобеловца.

- Идеја је настала из потребе очувања и што масовнијег промовисања заоставштине Иве Андрића. Кад кажем заоставштине, мислим на ону у виду рукописа, докумената, фотографија, књижевног дела, али свакако и на целокупну Андрићеву дипломатску и радну биографију - истакла је Михајлов.

Неопходну грађу, како је рекла, скупљали су на девет локација бивше Југославије укључујући Травник, Вишеград, Сарајево, Загреб, Зеницу, те Краков и Стокхолм, као и 15 локација у Београду, граду у којем је Андрић најдуже живио, највећа дјела написао и који је највише волио.

- Сва та обједињена грађа, уз памћења истих од стране стручњака и Задужбине Иве Андрића, Београдског универзитета, Музеја града Београда, Шведске академије за књижевност, Нобеловог комитета, гледаоцима треба да омогући и сигурна сам да то и хоће, доступност Андрићевих вредности у модерном и квалитетном ТВ формату - објаснила је она.

Овакав приступ раду на овом документарцу, како је рекла, даје једну другачију, нову и свјежију слику стваралаштва и живота нашег нобеловца.

- За мене је ово искуство било једно од оних које се деси човеку када се искрено удуби у материју и који искрено жели да разуме не само поглед на историју коју изучава, већ на живот и душе људи који су је стварали. Андрић је уникат, јединствен човек којем се стално дешавала историја и по томе је његова биографија стварно уникатна. То је човек који се дружио са Гаврилом Принципом и у исто време упознао Хитлера. Два човека који су обележили 20. век. Мени је било велико задовољство и част да учествујем у овом пројекту и да објединим све ове људе, уметнике, стручне сараднике, саговорнике. Надам се да ће се то видети и у самом серијалу - поносно је испричала ауторка.

Стручни консултант на самом сценарију је Жанета Ђукић-Перишић, аутор књиге "Писац и прича", која је уједно један од најзначајнијих биографа Иве Андрића, запослена у Задужбини као савјетник.

- Међу саговорницима је и професор Емир Кустурица, као и еминентни историчари Милош Ковић и Мира Радојевић са Филозофског факултета Београдског универзитета - казала је Михајлов.

Такође, напоменула је да ће о овом српском великану говорити професор Дарко Танасковић, књижевник Мухарем Баздуљ, као и уредник "Крлежијане" из Загреба Велимир Висковић, а посебно је истакла великог мајстора регуларне велике ложе Ранка Вујичића.

- После дуго времена у оваквом једном формату наћи ће се и академици Радован Вучковић и Драгослав Михајловић. Свако од њих ће на свој начин и из свог искуства, да ли је оно лично или на неком другом нивоу, дати тумачење Андрићевих идеолошких опредељења, дипломатске каријере и уметничких узора у ширем смислу - нагласила је Михајлов.

Снимање

Први пут послије више од пола вијека једна филмска екипа из Србије је снимала у Нобеловом комитету у чувеној рококо сали у којој се доноси одлука о добитницима Нобелове награде за књижевност, у концертној дворани гдје се одржава церемонија свечане додјеле Нобелове награде и у Градској кући, гдје шведски краљ и краљица традиционално одржавају свечани бал за Нобелове лауреате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана