Ново сјећање на Војислава Лубарду

С. М.
Ново сјећање на Војислава Лубарду

РОГАТИЦА - Манифестација “Дани Војислава Лубарде” биће одржана сутра и прекосутра у Народној библиотеци “Војислав Лубарда” у Рогатици.

Први дан манифестације, са почетком у 18 часова, протећи ће у колажу подсјећања на лик и дјело академика о чему ће говорити доцент доктор Раде Вучићевић, књижевни критичар и теоретичар књижевности као члан Удружења књижевника Србије и Црне Горе те рогатички писци и пјесници Милад Обреновић, Слободан Ристовић и Милун Мишо Лубарда.

У част академику биће уприличено и пјесничко вече на коме ће се, уз домаће пјеснике, представити и пјесници из Удружења љубитеља писане ријечи “Мост” из Вишеграда и пјесникиња Рада Новаковић из Пожеге у Србији.

И други дан ове манифестације почеће у 18 часова додјелом пригодних награда библиотеке највјернијим читаоцима одјељења за одрасле и дјечијег одјељења.

- Све манифестације уз Лубардине дане на гитари пратиће млади гитариста из Рогатице Ђорђе Коњокрад. Уз то, сви посјетиоци и гости имаће прилику да погледају изложбу књига и фотографија Војислава Лубарде и завичајног одјељења библиотеке у којој су новински чланци о Рогатици и око Рогатице у периоду од 1960. до почетка посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата домаћег новинара Сретена Митровића, који увијек изазивају посебно интересовање посјетилаца библиотеке - навела је директорица Народне библиотеке Нада Радуловић.

Војислав Лубарда рођен је у Рогатици 1930. Родном граду даривао је титулу једног од најзначајнијих књижевних стваралаца из овог краја и српског књижевника уопште. Остао је упамћен по култним романима “Гордо посртање”, “Покајање”, “Преображење” и “Вазнесење” за кога је као изгнаник из БиХ, 1989. добио престижну Нинову награду. Ту је и много других публикација и књига међу којим је и књига “Живе легенде” која је објављена давне 1967. у издању сарајевске “Свјетлости” са осам прича о народним херојима из Другог свјетског рата, међу којима је и Рогатичанин Ратко Јовичић, рођен у селу Гучево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана