Ново издање романа славног писца: “Свеопшта историја бешчашћа” Хорхе Луиса Борхеса стиже у јануару

Agencije
Ново издање романа славног писца: “Свеопшта историја бешчашћа” Хорхе Луиса Борхеса стиже у јануару

БЕОГРАД - Роман “Свеопшта историја бешчашћа” Хорхе Луиса Борхеса биће објављен у новом издању на српском језику захваљујући београдској “Лагуни”.

Књига ће се наћи у продаји у јануару, а Борхес је окарактерисана као “велики мост између модернизма и постмодернизма у свјетској књижевности”.

- Борхес је силно желео да упозна и разуме свет бешчасника, осећајући да он није само неки посебан, изопачен и мрачан део човечанства, издвојен од осталих бедом и сировошћу, већ нешто што постоји у сваком човеку, па и у њему самом - саопштено је из “Лагуне”.

Хорхе Луис Борхес рођен је у Буенос Ајресу 24. августа 1899. Са девет година превео је “Срећног принца” Оскара Вајлда. Његова породица се сели у Париз 1914, да би касније прешла у Женеву, у којој је Борхес научио француски. Припремајући матуру интересовао се за велике писце и филозофију.

На путу за Аргентину (1919) његова се породица зауставила у Шпанији, у којој је Борхес писао и кретао се у круговима ултраистичке авангарде. По повратку у Аргентину (1921) учествовао је у покретању више часописа са неколико младих писаца који су се окупљали око М. Фернадеса. Путовањем у Европу 1923. отпочео је период богате списатељске активности.

Остао је запамћен по својим збиркама прича, као што су: “Универзална историја бешчашћа” (1935), “Маштарије” (1944), “Алеф” (1949), “Бродијев извјештај” (1970) и “Књига од пијеска” (1975).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана