Ново издање романа “Моравска ноћ” Петера Хандкеа на српском језику 

Александра Глишић
Ново издање романа “Моравска ноћ” Петера Хандкеа на српском језику 

БЕОГРАД - Роман “Моравска ноћ”, актуелног добитника Нобелове награде за књижевност, добија ново издање на српском језику захваљујући београдској “Лагуни”.

Окарактерисан као најбоље Хандкеово дјело и величанствени аутобиографски роман који дефинише улогу писца, роман ће се у јануару наћи на полицама књижара.

- Породин, централна Србија, нешто прије поноћи. Седам особа приближава се обали ријеке на којој је усидрен брод “Моравска ноћ”. У свој плутајући дом позвао их је писац који је одлучио да се повуче са књижевне сцене. Седморица пријатеља не знају зашто су позвани тако изненада: неке је пробудио телефон, неке куцање гласника на врата или каменчић бачен на прозор. Још веће изненађење чека их на броду, гдје их овај озлоглашени женомрзац дочекује у друштву једне жене - дио је радње романа.

Читаоце романа очекује “дуга ноћ у којој ће писац причати о свом 'кружном путовању' од Балкана до Шпаније, Немачке и Аустрије, о путу који је превалио у потрази за сопственим коренима, али и бежећи од жене која га прогони да би му дошла главе”.

- Моћна, живописна, исповедна, али истовремено и сатирична, “Моравска ноћ” истражује свест и сећања писца на заласку каријере, идући трагом његових страхова, бесова и задовољстава, који су неодвојиви од скорије историје средње Европе - саопштио је издавач, уз напомену да се чувени аустријски писац у овој елегичној приповијести осврће на своје дјело и на 20. вијек, сукобљавајући стварност и сјећање.

А. Г. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана