Новине на Међународном фестивалу анимираног филма “Бањалука 2023”

Г.С.
Новине на Међународном фестивалу анимираног филма “Бањалука 2023”

БАЊАЛУКА - Завршена је селекција филмова за петнаесто издање Међународног фестивала анимираног филма у Бањалуци који организује Асоцијација за визуелне умјетности “Феникс арт”, у периоду од 24. до 28. октобра.

Како су саопштили организатори, на конкурс су ове године пристигла 523 анимирана филма из 42 државе свијета.

- Селекциона комисија одабрала је 33 филма у Велики такмичарски програм, у Студентски такмичарски програм 19, Дјечији такмичарски 12, а програм Панорама 19 и Екс Ју панорама осам филмова. Традиционално, највише филмова пристигло је из Француске, Шпаније, Русије, Португалије, Пољске и Хрватске - саопштили су организатори.

Према њиховим ријечима, овогодишње издање фестивала доноси и одређене новине.

- Први пут се издваја категорија студентског анимираног филма као засебна категорија с циљем да се додатно поспјеши и афирмише рад студената анимације - навели су у саопштењу.

Нагласили су да ће овај програм посебно бити интересантан за студенте анимираног филма Академије умјетности у Бањалуци, јер представља пресјек најбољих студентских анимираних филмова у свијету који су пристигли на конкурс фестивала.

Међународни фестивал анимираног филма у Бањалуци, који је основан 2008. године, током досадашњих издања угостио је бројне свјетски познате мајсторе анимације.

Кроз разноврсне програме приказано је неколико хиљада анимираних филмова у Бањалуци, али и другим градовима Републике Српске и БиХ.

Организацију овогодишњег фестивала финансијски су подржали Аудио-визуелни центар Републике Српске (АВЦРС) са 15.000 КМ и град Бањалука са 5.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана