Нови закон прилика за оснивање театра

Љиљана Алексић
Нови закон прилика за оснивање театра

Бијељина - Као што је најављено у уторак у Народном позоришту РС гдје је одржана прва јавна расправа о нацрту закона о позоришној дјелатности у РС, разговори на тему измјене нацрта су се наставили у Бијељини, гдје није ни приближно било бурно као у Бањалуци.

Један од главних разлога за мали одзив умјетника из Бијељине на јавну расправу одржану јуче у бијељинском Центру за културу је тај што у овом граду нема позоришта.

Глумица Данка Жугић сматра да је процедура у новом закону о оснивању позоришта при неким другим установама добра за Бијељину.

-        У закону је добро што има простора за оснивање нових јединица позоришта, посебно што у Семберији од рата па наовамо не постоји позориште -  рекла је Жугићева.

Истакла је да у Бијељини има десетак глумаца са завршеном академијом који се сами сналазе.

-        Ова процедура је добра прилика да се ријеше наши проблеми које имамо претходних десет година. Академија образује дипломиране глумце и редитеље, а ми немамо простор гдје бисмо радили и гдје бисмо се бавили својом дјелатношћу, ако изузмемо наше самоиницијативне пројекте који су нека врста ентузијазма и преживљавања у професији - рекла је Жугићева.

За глумца Ивана Петровића добра је информација што сада постоје добре законске основе за оснивање позоришта.

-        Читајући нацрт добро је што рецимо позориште може бити подстанар некој другој установи културе, што до сада није био случај. То нам олакшава оснивање позоришта у Бијељини -  закључио је овај глумац.

Иначе, у Бијељини већ десетак година постоји Академија за аудио-визуелну умјетност. До сада је велики број глумаца дипломирао. Након дипломе углавном су незапослени и налазе се на Бироу за запошљавање. Годинама уназад постојале су разне иницијативе за оснивање позоришта, али то се још увијек није догодило, а колико су Бијељинци жељни позоришне умјетности потврђује податак да је свака гостујућа представа распродата унапријед.

Већ је свима познато да је нацрт закона о позоришној дјелатности у РС прошао скупштинску процедуру и да је упућен у јавну расправу, како би се позоришни радници информисали о новинама у предложеном тексту.

Позоришна струка је од великог значаја за Републику Српску, поручују из ресорног министарства.

-        Радна група је радила закон, након чега је он морао проћи одређену процедуру у складу са законском регулативом. Након тога текст је јавности путем сајта министарства културе био доступан од трећег до 19. новембра. Међутим, нажалост тада ни једна примједба није дошла на нашу адресу - рекла је на расправи у Бијељини Милица Котур помоћник министра културе у Влади РС.

Она је истакла да су се тек сада појавиле одређене примједбе на предложени тест закона.

-        Када је била расправа у Народној скупштини РС свега се пет посланика јавило за расправу, међутим, он је у јавности изазвао велику полемику јер су позоришни радници дали врло конкретне примједбе.

-        Једна од примједби била је на члан 13, став 3, гдје се наводи да представе не смију бити увредљивог и дискриминаторског карактера, као и на члан 25 у којем је наведено да умјетнички директор мора имати 20 година радног стажа у струци -  рекла је Котурова.

Децентрализација културе

Према ријечима Милице Котур постоје и бројне погодности у новом закону, које су посебно важне за средине попут Бијељине која нема позориште.

-        Овај закон је значајан за децентрализацију мањих средина као што је Бијељина, како би се отворила позоришта али и створиле нове позоришне групе, рекла је Котурова. Овим новим законом сада се омогућава да се нпр. у оквиру Дома културе може основати позориште и позоришна сцена, што до сада није био случај - истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана