Нови закон о музејској дјелатности донио обавезну дигитализацију: Корак ближе свјетским стандардима

Илијана Божић
Нови закон о музејској дјелатности донио обавезну дигитализацију: Корак ближе свјетским стандардима

БАЊАЛУКА - С циљем очувања музејске грађе, унапређења и олакшања рада музеја у Републици Српској уведена је дигитализација и побољшани су услови за препознавање и предлагање нематеријалног културног насљеђа на УНЕСКО-о­ву листу.

То је предвиђено новим Законом о музејској дјелатности који је ступио на снагу 21. децембра прошле године, а који је донијело Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Из овог министарства су истакли да се изради закона приступило усљед потребе за измјенама и допунама великог броја одредаба из важећег закона и доношења низа нових законских рјешења.

- Додатни разлог је и потреба да се олакша примјена закона, као и да се одредбе усагласе са одредбама Закона о култури. Једна од мјера заштите музејске грађе је дигитализација, која представља превођење података из аналогне у дигиталну форму с циљем очувања документације, лакшег увида и праћења стања, те једноставнијег претраживања - објаснили су из Министарства просвјете и културе РС за “Глас Српске”.

Додали су да стари закон није био усаглашен са савременим информационим окружењем, које је знатно измијењено у односу на период када је донесен, односно 2008. годину.

- Са новим законским рјешењем сви музеји ће бити дужни да спроводе дигитализацију као мјеру заштите музејске грађе, као и података и документације о културном добру - рекли су из овог министарства.

Истакли су да је један од проблема са којим се суочила музејска струка и то што постојећа рјешења у области музејске дјелатности нису усаглашена са међународним и европским стандардима, посебно у дијелу који се односи на музејску грађу као нематеријално културно насљеђе.

- Стари закон није дефинисао поступак предлагања музејске грађе као нематеријалног културног насљеђа на листу Републике Српске, као ни на УНЕСКО-о­ву Репрезентативну листу, као и носиоце те активности - казали су из министарства.

Нагласили су да су квалитетне законске одредбе предуслов за обављање музејске дјелатности у складу са међународно прихваћеним документима и професионалним стандардима препознатим у Статуту Међународног савјета за музеје (INCOM) и Кодексу професионалне етике INCOM, као и ратификованим међународним конвенцијама.

- Постојећа рјешења су услиједила да би се ускладила са међународним и европским стандардима у области музејске дјелатности, посебно са новим информационим окружењем - навели су из министарства.

Прњавор

Из Министарства просвјете и културе су истакли да су током прошле године добили иницијативу и одлуку општине Прњавор за оснивање музејске збирке у саставу Јавне установе Центар за културу Прњавор.

- Односно за оснивање музејске збирке “Завичајни музеј у Прњавору”. За оснивање музеја потребно је да се испуне услови прописани законом, а то подразумијева музејску збирку, смјештајни и изложбени простор, одређени број стручних музејских радника, обезбијеђена средства за континуирано обављање дјелатности, план рада и развоја - саопштили су они.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана