Нови трендови спасавају театар

Александра Маџар
Нови трендови спасавају театар

Бањалука - На даскама театара широм свијета данас ће бити обиљежен Свјетски дан позоришта, уз традиционално читање поруке, коју је ове године упутио јужноафрички аутор и редитељ Брет Бејли.

Он је поручио да гдје год постоји људско друштво ту се може и осјетити неукротиви дух представе.

Народно позориште Републике Српске овај значајан дан обиљежиће извођењем двије представе. На великој сцени националног театра вечерас у 20 часова ансамбл ће извести комад "Народни посланик" Бранислава Нушића у режији Николе Пејаковића. Истовремено на фестивалу "Дани комедије" у Бијељини глумци Народног позоришта РС одиграће комедију "Жиранти" Мареја Ћулума, коју су режирали Жељко Стјепановић и Александар Пејаковић.

Позоришни ствараоци, који најискренији дио себе остављају на сцени, осврнули су се на положај позоришта данас и проблеме са којима се оно суочава.

- Позоришта из региона требало би да се више повежу са европским и свјетским театрима. Требало би да се угледају на нове трендове. Највећи проблем је конвенционалност и старомодни приступ позоришту, који је у великој мјери присутан код нас. Театар мора да нуди спектакл. Мислим да и наша публика очекује нешто ново - истакао је глумац Жељко Еркић.

Сматра да за велике промјене није потребан велики новац.

- Најважнија је организација, која би имала задатак да новац усмјерава тако да се на крају донесе добит за позориште, културу, државу и појединца - нагласио је он.

Редитељ који режира прву оперету у Републици Српској "Орфеј у подземљу" Горан Дамјанац је рекао да је позориште увијек у кризи.

- Суочава се са финансијским проблемима, али и медијима, који су много моћнији од њега, а то су интернет и телевизија. Без обзира на све то, театар је увијек у предности, јер има живог човјека на сцени - казао је Дамјанац.

Да је позориште велика древна магија, која никада неће нестати, нагласила је глумица Драгана Марић.

- Највећи проблем је у медијима. Рубрике о култури и позоришту све су мање. Позоришне куће треба да прате тренд и ритам данашњег друштва и времена. Само тако ће доћи до сваког појединца и привући га ономе што дубоко лежи у свима нама. А то је истинска потреба да се буде дио замраченог гледалишта, које ће осјетити живот, магију и радост - закључила је Марићева.

Деградација

- Оно што ми данас најчешће имамо прилику да видимо у позориштима није ништа друго до културна декаденција. Поједини, својом нестручношћу, неријетко својом некултуром срозавају институцију позоришта. Неопходне су промјене. Не мањка креативности. Проблем долази од саме институције. Такво стање рефлектује се управо на квалитет рада. Међутим, ја вјерујем у позориште. Оно је жива умјетност - рекла је млада глумица Наташа Перић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана