Нови стихови испунили театар

Цвија Мркоњић
Нови стихови испунили театар

Бањалука - Збирке поезије младих пјесника Милана Ракуља и Горана Гаврића Грге промовисане су пред бројним љубитељима стихова на великој сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци.

Ракуљева "Поезија у костима" и Гаврићев "Тунел" представљени су у четвртак увече у оквиру обиљежавања 190. годишњице од рођења великана српске поезије Бранка Радичевића.

Директор институције културе "Бранково коло" из Новог Сада и организатор "Дана Бранка Радичевића" Ненад Грујичић истакао је да имају одличну сарадњу са књижевницима из Српске.

- Више од 15 књижевника из РС добило је угледне награде које додељујемо, као што су "Стражилово" и "Печат вароши сремско-карловачке" - казао је Грујичић.

Нагласио је да је концепт "Бранковог кола" заснован на пружању шансе младим пјесницима, а да су Ракуљ и Гаврић показали свој књижевни таленат.

Ракуљ је награду "Стражилово" добио 2010. године за првенац "Глуви путник", а збирка "Поезија у костима" недавно се појавила пред читаоцима.

- Награда је вјетар у леђа за младе пјеснике који наилазе на неразумијевање код издавача - казао је Ракуљ и додао да је његова друга књига аутобиографска.

Гаврићу је "Стражилово" припало прошле године за збирку "Тунел", а Грујичић га је сврстао у групу боемских пјесника.

- Признање које сам добио у Новом Саду много ми значи, али доноси и велику одговорност да и даље стварам и усавршавам се - казао је Гаврић.

Додао је да припрема нову књигу поезије, али није сигуран када ће бити објављена.

Поштоваоци поезије подржали су снажним аплаузом младе пјеснике који су у националном театру Српске говорили неке од својих стихова.

Поезија из РС

- Са великим задовољством у "Бранковом колу" објављујемо дела песника из Републике Српске. Међу стотињак наслова које смо објавили, 21 књига припада мајсторима стиха који стварају у РС - казао је Ненад Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана