Нови простор за умјетност

Александра Маџар
Нови простор за умјетност

Бањалука - Финалним техничким опремањем Мултимедијалног центра у Музеју савремене умјетности Републике Српске успјешно је завршена прва фаза "Multimedia Art Projecta".

Потврдила је ово за "Глас Српске" директор Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић-Маринковић.

Циљ овог пројекта је стварање платформе за дијалог између умјетника и професионалаца, учесника и локалне заједнице.

- Веома је битно да се образују и анимирају како студенти тако и локално становништво, да се размијене искустава и успостави комуникација са потенцијалним партнерима и учесницима у будућем програму - истакла је Лабовић-Маринковић.

Подсјетила је да је ово двогодишњи пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске, који је подржало Министарство цивилних послова БиХ.

- Прва фаза подразумијева успостављање мултимедијалног центра у сврху стварања услова за квалитетнију умјетничку продукцију, резиденс боравке, радионице, презентације пројеката/умјетника, предавања, промоције, као и унапређење укупног квалитета програма МСУРС-а - додаје Лабовић-Маринковић.

До сада су у оквиру "Multimedia Art Projecta" у овој години организовани "Flaster - Graffiti Jam", те изложба "Flaster 03: Mind Movements", на којој је учествовало десет умјетника из Србије, Хрватске, БиХ, Мађарске и Русије. Пројектом је обухваћен и двоседмични резиденс швајцарског умјетника Себастијена Вердона, послије чега је отворена његова изложба "Тимес".

Посјетиоци Музеја савремене умјетности РС имаће прилику да од 26. децембра погледају изложбу "Врт уживања" академског сликара Младена Миљановића. Ријеч је о поставци којом је овај млади умјетник представљао БиХ на 55. венецијанском бијеналу, које ће бити затворено 24. новембра.

Радионица

- До краја ове године биће реализовани и видео-радионица и предавање, док у 2014. години очекујемо да Мултимедијални центар са својом понудом функционише у пуном капацитету - најавила је Љиљана Лабовић-Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана