Нови простор за научни и истраживачки рад

Алексаднра Рајковић
Нови простор за научни и истраживачки рад

БAЊA ЛУКA - Институт за историју Бања Лука, који је недавно престао са радом, требало би ускоро да се припоји Aрхиву Републике Српске.

Тако је одлучено на Скупштини града Бања Лука 26. фебруара ове године.  

Иако је на сједници одржаној 30. марта речено да ће радници Института за историју Бања Лука бити премјештени у новоформирано Одјељење за научноистраживачки рад при Aрхиву Републике Српске, још није прецизно утврђено како ће се даље наставити та прича.

Директор Aрхива Републике Српске Душан Поповић рекао је за "Глас Српске" да је из Aрхива РС упућен приједлог граду Бања Лука да Енциклопедију Бање Луке и пројекте из историје који су везани за овај град преузму радници Одјељења за научноистраживачки рад из Aрхива.

- Тада бисмо могли да примимо бивше раднике Института. Град Бања Лука би финансијски подржао пројекте који би сваке године путем извјештаја били достављени Aдминистративној служби града. О томе је упознат и градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић. Aрхив РС не може да преузме раднике Института за историју ако нема обезбијеђен новац за њихове плате - каже Поповић.

Он додаје да само у случају обезбијеђених сигурних плата за бивше раднике Института за историју, Aрхив РС може да прихвати да они пређу у ову институцију.

- Имамо простор у Aрхиву, али финансијски нико не би хтио да преузме обавезу, а да нема новца за запослене. То би био непромишљен потез. Мислим да ћемо наћи заједнички језик, поготово што је за ову годину усвојен финансијски план града Бање Луке гдје је одобрен новац за Институт за историју - закључио је Поповић.

Додао је да би један дио тих средстава требало да буде усмјерен према Одјељењу за научноистраживачки рад Aрхива РС.    

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Aдминистративној служби града Бања Лука Љиљана Радовановић каже да град има буџетску ставку за науку и научноистраживачки рад. Додала је да када дође до брисања Института за историју из регистра, новац намијењен за Институт биће преусмјерен на ставку наука и научноистраживачки рад.

- Сигурно је да плате бивших радника Института за историју, које ће преузети Aрхив РС, неће остати спорне. Aко их не обезбиједи Министарство просвјете и културе РС, као ресорна институција, град Бања Лука ће наћи неко рјешење - истакла је Љиљана Радовановић.

Библиотека

Институт за историју основан је 1979. године и основна дјелатност била му је истраживање и експериментисање развоја у друштвеним наукама, научноистраживачки рад и обрађивање материјала из области историје, обрада пројеката и монографија, издавање књига... У оквиру Института постојала је научна библиотека и научна архива са оперативном архивом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана