Нови програмски садржаји за 88. рођендан Банског двора

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је Бански двор епицентар бањалучких културних дешавања и да ће у свом раду и даље имати подршку града како у програмском, тако и у инфраструктурном смислу.

Радојичић је на конференцији за новинаре, поводом 88. рођендана Банског двора, истакао да је поносна на резулате које у посљедње вријеме остварује ова установа.

Он је подсјетио да је Бански двор био једна од првих установа која је почела са активностима након што је то дозвољено због епидемије вируса корона, те да је публика са нестрпљењем чекала да крене програм.

Радојичић је навео да је у протекле двије године извршена највећа обнова зграде Банског двора још од разорног земљотреса 1969. године.

Директор Јавне установе Бански двор - Културни центар Младен Матовић рекао је да је у овој установи током године организовано око 300 догађаја и најавио три нова пројекта којима ће бити "освјежена бањалучка културна сцену у наредном периоду".

Он је навео да је први пројекат оснивање камерног гудачког оркестра који ће носити име бана Светислава Тисе Милосављевића и дјеловаће при Банском двору, а први концерт ће имати на Дан Банског двора - 8. новембра.

"Друга значајна програмска активност биће реализација ексклузивне поставке коју чини породична заоставштина бана Тодора Лазаревића, док је трећи пројекат у вези са ликовном умјетношћу гдје ће, у адаптираним сликарским атељејима, стварати познати ликовни умјетници који ће долазити у Бањалуку", навео је Матовић.

Диригент Камерног гудачког оркестра "Бан Светислав Тиса Милосављевић" Бранка Радошевић Митровић рекла је да сваки град који држи до културе има свој камерни оркестар и да за Бањалуку ово представља велики искорак.

Она је додала да ће оркестар за почетак бројати девет чланова због актуелне епидемиолошке ситуације, а да је планирани број чланова 25.

Уредник ликовног програма у Банском двору Слободан Видовић рекао је да резиденцијални пројекат доласка ликовних умјетника у Бањалуку подразумијева да ови умјетници у одређеном времену бораве у граду и овдје стварају своја дјела, а након тога ће услиједити изложбе и други пратећи садржаји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана