Нови поглед на Надежду Петровић

Александра Маџар
Нови поглед на Надежду Петровић

Бањалука - Фотографије једне урбане и образоване београдске породице, пејзаже настале у периоду Балканских ратова и Првог свјетског рата, које је начинила Надежда Петровић као пасионирани фотограф, а које је аутор изложбе Јасна Јованов објединила под називом "Надежда Петровић: с обе стране објектива" отворена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Поставка "Надежда" представљена је почетком године у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду, а овом изложбом обиљежава се 140 година од сликаркиног рођења.

Изложбу фотографија најзначајније српске сликарке модерне на којима је она и модел и умјетник у четвртак увече отворио је академик Миливоје Унковић.

- Отварајући изложбу вечерас сам на неки начин између два олтара. Са једне стране је Надежда Петровић пред чијим дјелима се поклањам са уважавањем, са друге стране је публика која има димензију узвишености и која нам даје наду да се за умјетност и даље вриједи залагати - рекао је Унковић.

Истиче како су учесници колоније "Плива" који су присуствовали отварању изложбе на трагу Надежде Петровић, јер је она била један од оснивача колоније на Сићеву 1905. године.

Унковић се присјетио свега што га везује за Надежду Петровић и догађаја из 1978. године када је као млад сликар присуствовао меморијалу ове умјетнице.

- Тада сам добио награду за сликарство "Надежда Петровић", предсједник жирија је био доктор Павле Васић, тако да је то био велики полет за мене као сликара - казао је Унковић.

Директор Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић-Маринковић нагласила је да је ово само још један лијеп догађај који је овог љета забиљежен у Музеју.

Поставка ове изложбе родила се као идеја управнице Спомен-збирке Павла Бељанског Јасне Јованов којој је ово као аутору било велико и узбудљиво искуство.

- Стицајем околности дошла сам до заоставштине Надежде Петровић уз помоћ потомака њене сестре. Свака фотографија је била ново откриће. Препознајући људе, налазећи везе мећу њеним пријатељима сликарима чинило је да ово доживим као један узбудљив филм - нагласила је Јованов.

Додаје да јој је посебно драго што је Музеј савремене умјетности РС препознао значај ове изложбе.

- Изложба "Надежда Петровић: с обе стране објектива" отвара потпуно нови поглед на њено стваралаштво. Сви знамо Надежду као сликара, међутим, она није била само сликар. Она је била фотограф, писала изванредне ликовне критике које су праве мале расправе о уметности, била је велики организатор колоније у Сићеву 1905. године - подсјетила је Јованов.

Наглашава да је Надежда увијек кроз објектив гледала као умјетник, те да се поигравала са свјетлом, позадином, позама присутних и на тај начин креирала својеврсне умјетничке сцене попут фотографија "Око гуслара" или "Анђа под јабуком" - испричала је она.

Кустос изложбе "Надежда Петровић: с обе стране објектива" у Музеју савремене умјетности РС је Сарита Вујковић, а поставка ће бити отворена до 1. септембра.

Посјета

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија посјетио је у петак Музеј савремене умјетности РС и изложбу "Надежда". Мутабџија је искористио посјету како би сазнао нешто више о опусу најзначајније сликарке модерне, у разговору са др Јасном Јованов и представницима Музеја савремене умјетности РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана