Нови Нушић изненађење за публику на Стеријином позорју

Александра Маџар
Нови Нушић изненађење за публику на Стеријином позорју

Нови Сад - Ансамбл Народног позоришта Републике Српске извео је драму "Ожалошћена породица" Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Николе Пејаковића на престижном позоришном фестивалу Стеријино позорје у Новом Саду.

Публика је у уторак увече глумце и дјело цијењеног српског комедиографа подржала дугим и јаким аплаузом, као и необичан редитељски потез Пејаковића, који је "оголио" Нушића и његову причу оживио на до сада невиђен начин.

Печат на друго фестивалско вече на овој значајној манифестацији дали су глумци из Српске кроз изузетне глумачке креације.

- Критика на округлом столу дала је јако позитивно мишљење о новом Нушићу. Нису очекивали овакав драматуршки заокрет у игри и режији. Били су задовољни што су послије толико година видјели суштину и срж онога што је нама овај писац хтио да каже - рекао је умјетнички директор и глумац Народног позоришта РС Александар Стојковић.

Он у овој представи тумачи лик Тасе, а како је рекао, Нушићев комад је био пун погодак на фестивалу.

- "Ожалошћена породица" измами осмијех, који се заледи послије неколико секунди. Нушићев хумор је горак, јер говори о наравима које уопште нису безазлене. Он никада не губи на актуелности, јер је ушао у срж менталитета наших људи, познавао их је у душу - подсјетио је Стојковић.

Редитељ је улоге повјерио и Слађани Зрнић, Жељку Стјепановићу, Ведрани Мачковић-Зубовић, Љубиши Савановићу, Николини Јелисавац и Марини Пијетловић.

Пејаковић, који је на сцену националног театра Српске поставио и "Народног посланика", сматра да Нушић није био пуки забављач и циник, већ озбиљан човјек, који је говорио о озбиљним стварима.

- Он је, прије свега, познавао живот. Тако да су његове ријечи и ситуације - истините, тачне. Зато је и актуелан, јер је болно искрен - казао је Пејаковић, који је радњу представе смјестио у садашње вријеме.

Ове године Стеријино позорје одржава се у знаку великих и важних јубилеја, 450 година од рођења Шекспира, 150 година од рођења Нушића и вијека од почетка Првог свјетског рата.

На фестивалу, који ће трајати до 3. јуна, у селекцији националне драме и позоришта биће изведено још осам представа, док ће у Међународном програму "Кругови" публика имати прилику да види три драмска дјела. Селектор 59. Стеријиног позорја је Игор Бојовић, а о наградама ће одлучивати жири у саставу Небојша Дугалић, Љубослав Мајера, Бобан Јевтић, Анђелка Николић и Слободан Тишма.

Снага Нушића и Шекспира

- Шта је то умела судбина кроз Шекспира и Нушића и какав је то позив нашем стајању у судбини датог нам времена? Они су не бојећи се бремена храбро стајали у болној живој изложености распукле нутрине. Знали су да бити спреман значи и очекивати да те на некој међи, непревагнутог ни на једну страну, некакав гром сасвим у корену рашчини, зато што, ничији и свачији, трајеш заветован граници, јер самим собом не можеш бити друго до место сваког разграничења - рекао је глумац и члан фестивалског жирија Небојша Дугалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана