Нови кутак за младе умјетнке у Кордунашкој

Александра Маџар
Нови кутак за младе умјетнке у Кордунашкој

Бањалука - Често се у разговору са младим умјетницима може чути реченица да данас млади људи у Бањалуци немају довољно простора да покажу своју креативност и стваралаштво, без обзира на то у којој врсти умјетности су пронашли себе.

Неки од њих успију да се представе у Банском двору Културном центру, неки у изложбеној галерији Дјечијег позоришта РС, Народног позоришта РС, понекад и у Музеју савремене умјетности РС, али чињеница је, сложили су се многи млади ствараоци, да им недостаје један простор, другачији од свих ових у којем би њихови радови започињали неке нове животе.

Један такав су и добили. Послије отварања поставке "Апартман 3" у Кордунашкој улици 22, стан број 1, власница стана Ена Митровска одлучила је да њен простор постане мјесто у којем ће се промовисати умјетност и који ће постати изложбени простор, под називом "Арт клуб простор".

Стан је тренутно у припреми за своју нову намјену, а Митровска је на ову необичну и у нашем граду јединствену идеју дошла, како каже, јер је Бањалука град са толико погодног тла за цвјетање креативности.

- Како се покренула ова прича, много више се срећем и разговарам са младим умјетницима. Толико младих људи долази на академију и имају толико тога да понуде, али немају простор. То је био окидач да овако нешто и направимо. Стан је мали, има тридесетак квадрата, али се у њему осјети нека интимна, другарска атмосфера - објашњава Митровска.

Ена је у Бањалуци завршила српски језик и књижевност па јој је како каже, жеља да се у стану одржавају и промоције књига, али и пројекције филмова, као и перформанси.

Наравно, сви они који буду жељели да представе своја дјела када је у питању ликовна умјетност, мораће да прођу кроз одређену селекцију кустоса, историчара умјетности из Музеја савремене умјетности РС Маше Давидовић.

- Ништа не може добити озбиљан карактер, ако не буде избора радова. Наравно, трудићемо се да што више умјетника добије прилику, посебно неафирмисаних - прича Митровска.

Изложбе у плану

Прије званичног отварања посјетиоци ће у овом стану моћи погледати три изложбе. Прва од њих биће отворена 20. новембра. Ријеч је о поставци Селвера Бегића. Половином децембра своје радове представиће мултимедијални умјетник Саша Ракић, а трећа изложба, како каже Митровска, биће изненађење из Тузле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана