Нови изазов за археологе са Кембриџа

Драгана Келеч
Нови изазов за археологе са Кембриџа

Градишка - Археолози са Кембриџа, који се баве периодом касне антике, заинтересовани су да ускоро сегментално крену са одређеним фазама археолошких истраживања рановизантијског града на Градини у Бакинцима.

Каже то за "Глас Српске" археолог Завичајног музеја у Градишци Бојан Вујиновић.

- Током истраживања временом ће бити формиран међународни тим стручњака који ће радити на овом и другим локалитетима, што ће нам отворити врата ка озбиљним научним пројектима - истакао је Вујиновић.

Да ова интересовања иностраних стручњака за археолошка истраживања у Бакинцима нису усамљена, показује и то да Завичајни музеј ове године очекује археолошке стручњаке из Аустрије и Словеније, како би кроз заједнички рад и стручне консултације унаприједили рад.

На овом локалитету обављена су сондажна археолошка истраживања у периоду од 2012. до 2014. године, а настављају се и током овог љета. Вујиновић напомиње да су, захваљујући међународном пројекту EUROFARM, који од 2013. године окупља археологе из региона и Европе с циљем истраживања млађег каменог доба на Балканском полуострву, добили прилику да сарађују са великим бројем експерата.

Ванредни професор за касну антику на Универзитету у Кембриџу Сузан Хакенбек, која се недавно придружила истраживањима и обишла рановизантијски град у Бакинцима, истакла да је веома изненађена величином локалитета и стањем очуваности зидова.

- Тамошњи тим одрадио је фантастичан посао, јер су већ до сада сондажно истражили три базилике према највишим стандардима - истакла је Хакенбекова.

Нагласила је да би тај локалитет могао бити од револуционарног и пресудног значаја за разумијевање раног хришћанства у овом региону.

- Локалитет у Бакинцима је дефинитивно огроман потенцијал за археолошка истраживања и без сумње ће бити откриће од међународног значаја - рекла је Хакенбекова.

Током досадашњих истраживања откривен је дио Горњег града те три базилике ван зидина града. Базилике се доводе у везу најраније са периодом петог вијека, а базилике, заједно са утврђењем, чиниле су највјероватније један касноантички, односно рановизантијски комплекс.

Балкис

Рановизантијски град у селу Бакинци доводи се у везу са градом Балкисом, који се први пут помиње у љето 597. године, у налету аварске војске под вођством војсковође Бајана.

- Балкис је био регионални центар и епископско сједиште у овом дијелу некадашње Паноније, односно, данашње сјеверне Босне - нагласио је Бојан Вујиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана