Нови Град: Почео Фестивал позоришног стваралаштва

Срна
Нови Град: Почео Фестивал позоришног стваралаштва

Нови Град - Представом "Ситуација" Градског позоришта Мркоњић Град отворен је 2. фестивал позоришног стваралаштва у Новом Граду.

Директор Културно-образовног центра Јесенко Трбојевић, који је синоћ отворио фестивал, рекао је да ће публика у представама моћи да ужива сваки други дан до 5. септембра, а биће одигране и три представе за ученике.

Он је додао да је, захваљујући подршци општине Нови Град, улаз за све представе бесплатан.

Извршни директор Театра "Сцена" из Новог Града Срећко Марчета рекао је да ће у такмичарском дијелу бити изведено девет и у ревијалном једна представа, те да је фестивал подијељен у два дијела - позоришни и средњошколски.

Он је изразио наду да ће ова манифестација бити одржавана и у будућности упркос финансијским потешкоћама, јер влада интересовање публике, али и позоришта за учешће.

Предсједник жирија фестивала, режисер и глумац Жељко Касап каже да је добро што је мркоњићко позориште отворило фестивал, јер је ријеч о аматерима који се у посљедњих неколико година на овим просторима највише труде.

"Осим што праве добре представе, они су домаћини фестивала позоришта и фестивала дјечијег стваралаштва", додао је Касап.

Према његовим ријечима, ово позориште има идеалне услове за развој драмског аматеризма, па чак и за прелазак у професионализам.

Глумица у Градском позоришту Мркоњић Град Коса Николић рекла је да је представа "Ситуација" ауторски пројекат Дубравке Николић. "Предства је сатира која говори о младим људима у различитим ситуацијама који траже љубав свог живота или посао, те о приликима и неприликама са којима се сусрећу на том путу", рекла је она.

Сутра ће бити изведена представа Мостарског позоришта младих "Мимар", у сриједу 20. августа представиће се ДИС театар Бањалука са представом "Врати ми ту пиџаму, будало једна шашава", у петак 22. августа на програму је предства позоришта "Маске" из Костајнице "Јазавац пред судом".

Након тога, 24. августа, представиће се Позориште младих Витез са представом "У црту", 28. августа драмска радионица "Бранко Ћопић" Крупа на Уни са представом "Ко се боји жене још", 31. августа казалиште "Радохоличари" из Двора у Хрватској са представом "Заигране играчке", 3. септембра драмска сцена СПКД Прњавор са представом "Мала принцеза".

Посљедњег дана, 5. септембра, Позориште младих Бањалука извешће представу "Стара тајна", а у ревијалном дијелу истог дана у част побједника биће изведена представа Театра "Сцена" Нови Град "Помозите да се удам".

Фестивал позоришног стваралаштва организују Театар "Сцена" и Културно- образовни центар уз подршку општине Нови Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана