Нови Град: Изведена представа Мимар

Срна
Нови Град: Изведена представа Мимар

Нови Град - Мостарско позориште младих "1974" вечерас је на тргу у главној улици у Новом Граду извело представу "Мимар" у оквиру Другог фестивала позоришног стваралаштва.

Представа је посвећена мимару - мајстору Хајрудину који је градио стари мост у Мостару од 1557. до 1566. године, али није заснована на историјским чињеницама.

"Прича је метафора градње мостова међу људима - о томе колико је било тешко градити мостове јуче, колико данас, сутра, колико има оних који су против и колико ми сами имамо стрепњи и страхова", рекао је вечерас умјетнички руководилац театра Сеад Ђулић.

Он је навео да представа на примјеру Хајрудина, који је изградио дјело свјетске градитељске баштине, шаље поруку људима да иду тим путем.

Представа је вечерас узведена 135. пут и од децембра 1997. године у њој је глумило много глумаца, читавих пет анасмбала.

Осим у свим земљама бивше Југославије, представа је извођена у Сингапуру, Хонг Конгу, Египту, Јордану, САД, Великој Британији.

"У посљедње вријеме представу изводимо на енглеском језику, што је био случај и у Новом Граду управо зато што желимо рећи да је то универзална вриједност коју разумијемо сви, јер смо градитеља смјестили у центар универзума", навео је Ђулић.

Театар је у Новом Граду наступио трећи пут - прошле године су на Првом фестивалу позоришног стваралаштва извели представу "У трагању за бојом кестена", ове године у склопу манифестације "Европа пред твојим вратима" представу "Маслинова грана" и вечерас са представом "Мимар".

Други Фестивал позоришног стваралаштва у Новом Граду почео је у суботу представом "Ситуација" Градског позоришта Мркоњић Град.

До 5. септембра укупно ће бити изведено 10 представа - девет у такмичарском и једна у ревијалном дијелу.

Уз подршку општине Нови Град Фестивал организују Културно-образовни центар и Тетар "Сцена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана