Нови филм бањалучког умјетника Младена Ђукића премијерно на СФФ

Мирна Пијетловић
Нови филм бањалучког умјетника Младена Ђукића премијерно на СФФ

Бањалука - Критика друштва испричана кроз естетику хорора мотив је новог филма бањалучког режисера, сценаристе и продуцента Младена Ђукића "Посљедњи поглед", који ће имати премијеру 21. августа на "Сарајево филм фестивалу".

Ријеч је о његовом мастер раду из филмске и ТВ продукције на Факултету драмских уметности у Београду, а како је испричао Ђукић за "Глас Српске", највећу подршку је имао од домаће екипе умјетника, која је са њим радила на филму.

- Иако је ријеч о мом мастер раду, цијелој екипи се веома допала идеја, те су пројекат схватили као лични и до краја га изнијели на веома професионалан и квалитетан начин - казао је Младен Ђукић.

Додао је да ће овај кратки филм бити приказан на "Сарајево филм фестивалу" у склопу пројекције кратких и анимираних филмова.

Филм говори о три сестре које се прерушавају у зомбије да би преживјеле у постапокалиптичном свијету.

- Филм је критика друштва, испричана естетиком хорора... Вук у јањећој кожи. Сестре се боре за властити живот, али када виде још једног незараженог човјека, на којег управо наилази група зомбија, налазе се у дилеми: помоћи му и открити да су људи или га пустити да умре? - открио је Ђукић за "Глас Српске".

Додаје да ће филм, који је сниман у кругу фабрике "Инцел" и на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, имати ускоро посебну премијеру и у Бањалуци.

- Филм ће стицајем околности бити прво приказан у Сарајеву, јер је ово кратко остварење већ почело свој фестивалски живот. Послао сам га на још неколико филмских фестивала, са којих још чекам одговор - каже Ђукић.

Он је поред режије радио и сценарио, монтажу и продукцију. Пошто се, како каже, идеја о овом пројекту "кувала" неколико година, није му било тешко да ради на "више умјетничких фронтова", јер су снимање и постпродукција били "егзекуција нечег раније осмишљеног".

- То је ријеткост код нас, јер обично прављење било којег филмског пројекта поредимо са порођајним мукама. Имао сам срећу да су ми се сви најбитнији саборци одмах одазвали и дали све од себе. Код нас, не само у Бањалуци, се појавила критична маса људи који сјајно раде, што доказују бројне награде посљедњих година - студената наше Академије, као и позоришних ансамбала - каже Ђукић.

Према његовом мишљењу, а с обзиром на то да системски не постоји озбиљнија подршка институција, филмски радници полако реализују своје идеје сами, "на тежи начин, али их реализују и веома су креативни у томе".

- Ова критична маса већ шири добре вибрације и очекујте ускоро њихове озбиљније радове. Са институцијама или без њих умјетници морају да раде. Разлика је само у темама - закључује Ђукић.

Анегдоте

Улоге у филму су остварили Слађана Зрнић, Николина Јелисавац, Наташа Перић, Златан Видовић, Стеван Шербеџија, Душко Мазалица. Филм је сниман у септембру 2014, а снимање је обиловало бројним анегдотама.

- За снимање је требало десетак статиста који су били зомбији, па сам на "Фејсбуку" објавио да тражим помоћ, рачунајући да ће се јавити пар људи за пар дана. Међутим, морао сам заустављати потрагу након два сата, јер се јавило се скоро 30 људи. Можда би требало да направимо дугометражни зомби хорор? - нашалио се Младен Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана