Нове даске испуњене надом

Александра Маџар
Нове даске испуњене надом

Бањалука - Бањалучком студентском позоришту остварена је највећа жеља, Подрум сцена у Господској улици је засијала новим сјајем и својим новим позоришним искрама окупала душе свих оних који су на њој глумили, глуме и који ће глумити.

Искрену радост поводом овог лијепог догађаја у културном животу Српске у четвртак увече са члановима и управом Бањалучког студентског позоришта дошле су да подијеле многобројне личности из културног и јавног живота РС.

У име градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића, Подрум сцену Бањалучког студентског позоришта отворила је Љиљана Радовановић и истакла да је ово од великог значаја за младе умјетнике, град и Републику Српску. Позоришна 39. сезона званично ће почети премијером представе "Потоп" 28. фебруара у 20.30 часова, а то ће бити 81. премијера у историји Студентског позоришта.

Члан Студентског позоришта још од 1986. године, а тренутно његов директор, глумац Горан Јокић истакао је да је ово историјски дан за Бањалуку.

- Чекали смо скоро тридесет година да се опреми унутрашњост - зидови, влага, вентилација. Дочекали смо тај дан и дуго сањани сан генерација студената, омладинаца, средњошколаца, основаца, радника, свих оних који су вољели Студентско позориште и били његови чланови - нагласио је Јокић.

Предсједник Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић је додао да, иако још без опреме, Подрум сцена изгледа као да се налази у рају.

- Али не треба заборавити ријечи пјесме, које кажу:

"Врата раја нам отвори,

па нек кошта кол’ко кошта,

па нек боли кол’ко боли" - цитирао је Пејаковић.

Свјестан је, како каже, да ће управу Бањалучког студентског позоришта очување једине културне институције у Господској улици у блиској будућности и "коштати" и "бољети".

- Ипак смо срећни, јер Подрум сцена трајно остаје будућим генерацијама - нагласио је Пејаковић.

Иако није могао присуствовати овом свечаном догађају, човјек који је 1977. године основао Бањалучко студентско позориште Босимир Личанин снимио је говорну поруку која је пуштена у сали.

- Мислио сам да нећу доживјети тај час, да простор на самом почетку Господске улице, који смо добили 1977. године, обуче ново рухо. Захваљујем се господину Гаврановићу, због чијег је ангажмана ова сцена уређена. Поносан сам на Бањалуку, на све садашње чланове и оне који су то били - рекао је Личанин.

Многобројни гости имали су прилику да уживају у добро познатом, очаравајућем гласу оперске пјевачице Маје Манојловић-Добријевић, али и у звуцима саксофона Данијела Каралића.

Члан Студентског позоришта Јелена Кецман није могла да сакрије задовољство због овог догађаја.

- Сада имамо нешто своје, имамо своју публику која може доћи у наш простор и поносна сам што смо домаћини вечерас. Јако је било тешко радити све ове године, јер је свуда био бетон, чак и љети смо морали носити џемпере - испричала је Кецманова.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Игор Радојичић такође је дошао да пружи подршку младим умјетницима. Испричао је како је 1989. године у овом простору био на премијери комада "Магбет".

- Надао сам се када сам сад силазио овдје да није реприза "Магбета" из 1989. године - казао је Радојичић.

Да би се нешто упамтило, како је рекао, потребно је да се деси нешто изузетно.

- Једна од важних ствари која се десила уз тај "Магбет" уз сценографију, јер је представа почела на штулама, на шеталишту у Господској улици, није била ни глума, већ је била зима. Било је изузетно хладно овдје и то је био одличан начин да се упамти та представа за цијели живот - присјетио се Радојичић.

Награде

На свечаности су уручене годишње награде, и то "Златна повеља" Градској управи Бањалука, "Златни индекс" градоначелнику Слободану Гаврановићу, као и награда за животно дјело Сеаду Ђулићу, редитељу прве представе "Магбет", која је одиграна у Подрум сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана