Нова Зора чува српску традицију

Срна
Нова Зора чува српску традицију

Требиње - Из штампе је изашао двоброј часописа за књижевност и културу "Нова Зора", за период зима-прољеће 2013/2014. који на 450 страница настоји да очува српску књижевност и културу као цјелину, а који уједно обиљежава и десетогодишњицу постојања.

Читаоци ће у овом двоброју моћи да прочитају велики број занимљивих прилога од 60 аутора, познатих академика, еминентних прозаиста и пјесника, лингвиста, историчара књижевности и ликовне умјетности, журналиста и других аутора са простора Републике Српске, Србије, Црне Горе и шире.

"Пажњу читалаца свакако ће заокупити текстови насловљени догађајима из времена Младе Босне, као и они посвећени стогодишњици Сарајевског атентата, те Његошевом односу према српском језику, најљепше љубавне поезије антике, критички осврти на једанаест нових књижевних дјела, есејистички осврти и слично", наводе у редакцији часописа.

Двоброј "Нове Зоре" представља и поетско и прозно стваралаштво двадесетак аутора, а неизоставна рубрика је културна хроника источне Херцеговине, у којој је дат осврт на око 70 остварених програма културног и духовног садржаја у седам општина ове регије и међу Србима у Мостару, у периоду између два броја.

Главни и одговорни уредник часописа Радослав Братић истакао је да овим двобројем редакција симболично обиљежава десет година непрекидног излажења, те подсјетио да је први број "Нове Зоре" изашао из штампе у прољеће 2004. године, а покренули су га одбори Српског просвјетног и културног друштва / СПКД/ "Просвјета" у Билећи и Гацку.

Циљ је био да се настави традиција чувене мостарске "Зоре" коју су 1896. године покренули Шантић, Дучић, Ћоровић и други напредни Срби Мостара.


"Нова Зора" је за ових десет година обновитељског излажења стасала у угледни часопис, по многима најбољи на свеколиком српском културном и духовном простору", истакао је Братић.

Двоброј часописа "Нова Зора" штампан је у штампарији "Офсетпрес" у Краљеву у тиражу од 1.500 примјерака, од којих око хиљаду, као и до сада, одлази на адресе пренумераната, аутора прилога, културних и јавних радника и установа културе широм свијета.

Предсједник СПКД "Просвјета" у Билећи Никола Асановић истакао је да ће најновији број "Нове Зоре" бити престављен у оквиру овогодишњих Ћоровићевих сусрета прозних писаца у Билећи и Научног скупа историчара у Гацку који се одржавају од 18. до 21. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана