Нова представа у Студентском позоришту Бањалука: "Жилиште" повратак коријенима

Александра Глишић
Нова представа у Студентском позоришту Бањалука: "Жилиште" повратак коријенима

БАЊАЛУКА - Представа "Жилиште", ауторски пројекат Ренате Агостини, биће премијерно изведена 22. децембра на Подрум сцени Студентског позоришта Бањалука.

Режију, кореографију и музички избор за ову кореодраму радила је Рената Агостини, а глумачку екипу чине Јелена Стојаковић, Вирџинија Угрчић, Владана Савић, Катарина Арнаут и Уна Радуловић.

- Кореодрама је изузетно захтјевна, а и изазов је био направити кореодраму са само пет глумица. Ове дјевојке су максимално дале и душу и енергију да све буде квалитетно. Специфичан је сам назив представе "Жилиште", то је архаична ријеч. Ова ријеч у неком смислу означава и наше претке и наше коријене - каже Рената Агостина.

Представа је, додаје, инспирисана традицијом, обичајима српског народа, неким историјским чињеницама.

- Радећи "Жилиште" у глави сам имала и књижевна дјела "Српска тужбалица" Зорана Костића, "Нек пада снијег Господе" Рајка Петрова Нога и "Молитва" Петра Кочића. Представу чини 12 сцена и свака је прича за себе, али суштина је живот пет сестара - испричала је Агостини.

Публика ће, каже, имати прилику да види како јунакиње приче проживљавају рат, али и како се сналазе у времену које су донијеле послијератне године.

- На сцени се појављује једна чиста, женска емоција, представљена кроз покрет, а пет глумица има задатак да дочара како се преживљава рат. Мјесец и по смо спремали представу у дивној атмосфери - казала је Агостини.

Млада глумица Владана Савић напомиње да јој је "Жилиште" четврта представа коју игра у Студентском позоришту.

- Кореодрама није нешто што се често игра на домаћој сцени и драго ми је што сам добила прилику да будем дио екипе ове представе. Кроз рад на овом комаду много смо научили од Ренате Агостини. Сигурна сам да ће "Жилиште" пробудити снажне емоције код публике - истакла је Савићева.

Почетак премијерног извођења 22. децембра заказан је за 20.30 часова. Улазнице за премијеру коштају десет марака, док је цијена улазнице за студенте двије марке.

Најмлађа глумица

Уна Радуловић је најмлађа глумица у представи "Жилиште", а у Студентском позоришту Бањалука игра већ двије године.

- Иако смо све глумице различитих година у овој представи, изузетно добро функционишемо као тим. Иако се говори о времену када ја нисам била рођена, мислим да сам успела да дочарам ту емоцију на сцени - каже Радуловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана