Нова поставка "Врбаска бановина" у Банском двору: Стручно вођење у одређеним терминима

М. М.
Нова поставка "Врбаска бановина" у Банском двору: Стручно вођење у одређеним терминима

Бањалука – Стална изложбена поставка названа "Врбаска бановина – обриси, трагови, одјеци..." ове седмице представљена је јавности у Банском двору, поводом 90 година постојања ове установе културе.

Поставка се налази на другом спрату Банског двора, у некадашњем апартману краља Александра, а због велике заинтересованости, објављен су термини за посјетиоце.

- Обавјештавамо вас да ћете у доле наведеним терминима моћи посјетити изложбу која се налази на другом спрату Банског двора у некадашњем апартману краља Александра. Свим посјетиоцима у наведеним терминима ће бити обезбјеђено стручно вођење кроз изложбу. Термини за посјете су уторком и сриједом од 10 до 13 часова и од 17.30 до 20.30 часова, четвртком (дан за најављене посјете) од 10 до 12 часова, петком од 10 до 14 часова, и суботом од 10 до 13 часова - саопштено је из Банског двора о овој изложби Фондације Др Тодор Лазаревић, бан Врбаске бановине".

- Ова изложбена поставка је резултат једног дуготрајног рада, породичног, колекционарског рада који је започела бака моје супруге Надежде Лазаревић Ковачевић, баница Нада Лазаревић, супруга посљедњег бана Врнаске бановине доктора Тодора Лазаревића. Она представља носталгично путовање у не тако давно вријеме, које из данашње перспективе, људима уморним од ужурбане монотоније свакоднвнице, изгледа нестварно и готово бајковито. Води нас у период између два свјетска рата, са акцентом на Врбаску бановину у Краљевини Југославији, када су Крајина и Бањалука, као њен центар, након вишевјековног злостављања окупатора али и занемаривања домаћих властодржаца, добили и искористили прилику да покажу шта знају и могу у свим сегментима живота. Окосницу поставке чини заоставштина четвртог по реду бана Врбаске бановине, др Тодора Лазаревића, заоставштина његове али и породица са којима се ородио: Добраша, Миљевића, Шоштарића, Душанића, Петровића -  навео је о сталној поставки предсједник фондације Драган Ковачевић.

Говорећи о значају ове изложбе, професор доктор Душко Певуља истакао је да она свједочи о златном, блиставом добу Врбаске бановине.

- Она је значајна и у овом нашем времену и она ће  употпунити оно што се зове културни садржај нашег града у нашем времену. Она је достојна Банског двора, њој је овдје мјесто - рекао је Певуља.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић рекао је да је Бански двор поносан што је на 90. годишњицу постојања успио да приреди изузетну и ријетку изложбену поставку као што је ова.

- Жељели смо да што достајнственије прославимо јубилеј. На овој изложбеној поставци радили смо двије године и свједочио сам томе лично, много је стрпљења, знања, љубави, посвећености уткано у сваки сегмент ове изложбе и у то ће се, сигуран сам, увјерити сви посјетиоци и сви они који наредних дана, мјесеци и година буду посјећивали ову изложбу – истакао је Матовић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана