Нова изложба у Музеју савремене умјетности Републике Српске: “Реконструкција” - четири погледа на савремену сцену

Миланка Митрић
Нова изложба у Музеју савремене умјетности Републике Српске: “Реконструкција” - четири погледа на савремену сцену

БАЊАЛУКА - Изложбени пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске, назван “Реконструкција”, плод је рада четворо кустоса, а осмишљен је с намјером да прикаже виђења савремене умјетничке сцене у Српској.

Изложба “Реконструкција” биће јавности представљена у четвртак у 12 часова у Музеју савремене умјетности РС.

- Посматрањем и анализом савремене сцене у РС уочена је бројност умјетничких појава и стваралаца, као и разноврсност њихових интересовања, које је немогуће обухватити у оквиру једне изложбе. У ситуацији опште изолованости изазване пандемијом “ковида 19”, кустоски тим МСУРС окренуо се анализи локалне умјетничке сцене и њеним активностима у претходном периоду, који је посебно актуелизован у ситуацији пандемије - навели су из МСУРС те назначили да је поставка раздијељена на четири дијела, односно, издвојене су четири доминантне теме које су присутне и актуелне на глобалном нивоу.

То су револт, миграције, ауторефлексија и прогрес, које одабрани аутори обрађују примјеном различитих умјетничких медија, поступака и стратегија. Четири фазе наглашавају контекст и проблематику савремене умјетничке праксе, а наслов “Реконструкција” упућује на реконструкцију у којој се институција тренутно налази, повезујући тако жељу за промјеном и напретком и представљајући нови методолошки модел који испитује теме и појаве на савременој умјетничкој сцени.

- Овако осмишљен пројекат тежи промоцији путем гостовања појединих фаза у галеријама, музејима и културним центрима широм РС те у референтним институцијама у региону. Овај пројекат, који тежи принципу децентрализације културе, у форми цјелине или у виду појединачних сегмената може да функционише као засебна изложба - наводе из МСУРС.

Аутори концепта изложбе су више кустоскиње Лана Павловић и Жана Вукичевић и кустоси Маша Чавић и Младен Бањац.

Фаза “Прогрес” осврће се на најмлађу генерацију локалних умјетника, а то су: Александра Кузмановић, Александар Бајуновић, Александар Милошевић, Драгана Грашар и Глорија Тубак.

- Овај сегмент изложбе истражује однос најмлађе генерације умјетника према актуелним друштвеним и глобалним тековинама, изражене у класичној форми сликарства као најпрепознатљивијем умјетничком медијуму. Циљ је не само показати погледе младих аутора него и направити компарацију са историјско-умјетничким тековинама и појавама насталим у сличним условима какве налазимо на сцени у којој млади аутори стварају - објаснио је Младен Бањац.

Тематска цјелина названа “Револт” обухватиће дјела Милене Ивић, Диане Тодић, Драгане Видљиновић, Николе Кекеровића, Нинослава Ковачевића и Рената Ракића.

- Одабрана дјела баве се различитим темама у области друштвеног активизма као што је положај појединца у друштву и однос друштва према појединцу, затим однос према интелектуалној својини и културном насљеђу, па све до критике локалног менталитета - наводи Маша Чавић.

“Миграције” је назив треће фазе, у којој су дјела Раденка Милака, Младена Миљановића, Игора Бошњака, Нине Комел и Младена Бундала.

- Било да је ријеч о миграцијама као посљедици рата деведесетих година, европској мигрантској кризи или економским миграцијама као актуелном друштвеном феномену у БиХ, ове ауторе обједињује потреба за реаговањем на нестабилност, непредвидивост и промјенљивост савременог свијета - објашњава Жана Вукичевић.

Назив посљедње фазе је “Ауторефлексија”, а у оквиру ње заступљена су дјела умјетника који се баве ауторефлексијом и различитим сензибилним позицијама које их одређују. То су: Нада Арнаут, Викторија Банда, Војислав Ритан, Миодраг Манојловић, Ненад Малешевић и Весна Мајсторовић.

 - Ови аутори преиспитују природу унутрашњег истинског селфа различитим методама као што су аутопортрети - фотографије представљене путем друштвених мрежа, фотографисање неочекиваних фрагмената и кадрова, понирање у сјећања и несвјесно, прављење везе између аутора и посматрача, као и аутора и природе - наглашава Лана Павловић.

Умјетници

- Посебан акценат стављен је на младе ствараоце који први пут добијају прилику да се представе у оквиру групних музејских изложби и тиме буду позиционирани као активни чиниоци умјетничке сцене, а у односу према дјелима већ афирмисаних аутора са развијеним каријерама. Изложба обухвата радове 22 умјетника који су формирањем или дјеловањем везани за савремену сцену РС - објаснили су из МСУРС.

Изложба је отворена до 25. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана