Нова дјела круна стваралаштва

Милан Вујић
Нова дјела круна стваралаштва

Градишка - Академски сликар и вајар Борислав Прпош ствара нова дјела у живописном амбијенту села Совјак, недалеко од Градишке, гдје се вратио послије петнаестогодишњег боравка у Паризу и Њемачкој.

Каже да му родно село под Козаром даје инспирацију да обогати свој стваралачки опус. Прпоша смо затекли како у окружењу које краси богатство природе израђује своје ново-старо дјело.

- Пошло ми је за руком да направим нешто, за шта сматрам да је најбоље до сада у мом стваралаштву. Ново-старо дјело које радим поклонићу Градишци, а материјално ме је подржала група људи која је заљубљена у моју умјетност - каже Прпош.

Не крије да је на неки начин опсједнут жељом да створи неко лијепо дјело и да остави печат своје умјетности у Градишци.

- Носталгија ме је вукла да се вратим на своје огњиште из свијета, мада су ми биле отворене шансе до Америке. Међутим, сматрам да највише смисла има да свом народу нешто створим и оставим и нисам желио да то што радим остане на западу. Зато сам и одлучио да се вратим - истиче Прпош.

Имао је многобројне изложбе у Дортмунду, Келну, Верони, Луксембургу, Линцу, Болоњи, Сарбрикену и Сарлуису, а његове фине украсне стаклене композиције, са богатством боја, критика је уврстила у високи ранг савременог сликарства.

За најбоље рјешење ентеријера школског центра за европско тржиште, Музеја и банке у Сарлуису, Борислав Прпош добио је прве награде и још неколико признања.

Славе и признања из градова умјетности радо се сјећа. Прпош је знање стицао на престижним европским академијама.

Послије година проведених у иностранству, вратио се у родно мјесто Совјак, гдје ужива у богатству природе стварајући нова дјела.

Камена суза

Како каже Прпош, највише му је драг храстов сто који је поставио прије четрдесет година и који је и сада ту, иако није ничим заштићен и полако заједно старе.

Градишки вајар Борислав Прпош граду је поклонио неколико прекрасних скулптура, од којих је једна од најпознатијих камена суза, која се налази испред старе градишке општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана