Нова биографија о Едит Пјаф руши митове

Танјуг
Нова биографија о Едит Пјаф руши митове

Нова биографија о Едит Пјаф руши поједине митове о овој послијератној француској пјевачици шансона одговарајући на питања да ли је заиста рођена на улици, да ли је имала проблема са очима и да ли је помагала затвореницима током Другог свјетског рата.

"Piaf, a French Myth" (Пјаф, француски мит) аутора Робера Белере, која ће се наћи у књижарама ове недjеље, заснива се на писмима које је од пjевачице примио њен пријатељ, пjесник Жак Буржа.

У Белеровој књизи наводи се да је Пјаф рођена као Едит Гасион и да није рођена на улици као што се раније тврдило, већ 15. децембра 1915. године у болници Тенон у Паризу.

Док је један биограф тврдио да је ходочашћем излијечена од проблема са очима, нова књига каже да није патила од кератитиса (упале рожњаче) између треће и седме године.

Белер, такође, у својој биографији одбацује тврдње да је пјевачица давала лажне папире затвореницима у њемачким логорима током Другог свјетског рата.

Пјевачица, која је преминула прије скоро 50 година, била је плодоносан текстописац и написала је ријечи за нумере попут "Le Vie En Rose" и "Је Ne Regette Rien".

Године 2007. урађен је биографски филм о њеном животу под називом "Живот у ружичастом" за који је глумица Маријон Котијар добила Оскара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана