Нова бајка о етно-Палчићу

Александра Глишић
Нова бајка о етно-Палчићу

Бањалука - "Бајка о Палчићу", која је премијерно изведена јуче на великој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци, развеселила је бројне малишане, који су уз смијех и аплаузе попратили ову причу.

Комад Карела Новака адаптирао је и режирао београдски редитељ и доајен српског луткарства Живомир Јоковић, а музика у овој етно-причи дјело је композитора Младена Матовића. Сценографију и лутке радио је Небојша Јоковић, а улоге су повјерене глумцима Дјечијег позоришта РС Божани Бијелић, Зорани Шуман, Саши Терзићу и Ђорђу Јанковићу.

Глумци нису крили задовољство због чињенице да је најмлађа публика одлично прихватила представу већ на првом извођењу.

- Иако је ово мала прича, она је значајна јер малишани могу да је разумију од почетка до краја, а таквих представа је веома мало. Посебно нас радује што Живомир Јоковић долази сваке године у овом периоду и ради сличне представе у сусрет празницима - каже глумац Саша Терзић.

Јоковић се такође осврнуо на празнике, уз напомену да никада раније није постављао ову бајку на сцену.

- Без обзира што смо ову представу спремили у сусрет празницима, глумци ће моћи да је изводе и после јер ће поучна бајка сигурно добити верну публику - каже Јоковић.

Комад чешког аутора Јоковић је обукао у етно-одјећу, а цијела прича одише веселим ритмовима и покретима који су подстакли малишане да аплаудирају током представе.   

Редитељ је доказао да и бајке које су небројено пута оживљене на сцени могу да добију сасвим нову ноту, али и да се прилагоде дјеци предшколског узраста која ниједног тренутка нису губила пажњу.

Нема сумње да ће "мамин и татин Палчић мајушко" постати један од омиљених ликова публике која долази у Дјечије позориште РС, јер уз музику и игру стара прича постала је потпуно нова.

Интересовање

Разиграни Палчић, мама и тата који су наизмјенично срећни и тужни, краљ који обожава своју кћерку и размажена принцеза оживјели су на сцени причу која је заинтересовала малишане.

- Када у сали пуној дјеце схватимо да је апсолутна тишина јер сви пажљиво прате шта се дешава на сцени, имамо доказ да смо направили одличну представу - каже Саша Терзић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана