Нова адаптација романа “Шогун” идуће године стиже на мале екране

Бранислав Предојевић
Нова адаптација романа “Шогун” идуће године стиже на мале екране

БАЊАЛУКА - Књига “Шогун” британског писца Џејмса Клајвела добија нову адаптацију у виду серије, која ће бити емитована идуће године на каналу “FX”, а серија је добила и први трејлер.

Ријеч је о другој адаптацији овог бестселера, након култне серије Роберта Болта из 1980. године у којој су главне улоге тумачили Ричард Чембрелејн, Тоширо Мифуне и Јоко Шимада, а која је била велик хит осамдесетих година прошлог вијека.

Ауторски тим који чине сценариста Џастин Маркс (Топ Ган: Маверик, Књига о џунгли) и његова супруга Рејчел Кондо не крију велике амбиције са новом адаптацијом у којој главне роле тумаче Космо Џервис, Хиројуки Санада и Ана Саваји. Серија је требало да буде снимана у Јапану, али је пандемија вируса корона пореметила планове па је снимање обављено у Британској Колумбији, што је по Џервисовим ријечима представљало велики изазов за аутентичност продукције.

- Велики изазов у вези са продукцијом долази из тога што сте у прошлости могли да радите западњачку верзију “Шогуна”, а сада морате учинити да буде заиста аутентична. Стварно је изазовно снимати са јапанским дијелом екипе, јер је то другачија продукцијска култура од америчке културе, а ово је велика и скупа прича - рекао је Маркс.

Радња прати енглеског поморца и кормилара Џона Блекторна (Космо Џервис), који са дијелом посаде заврши након бродолома у рибарском селу у феудалном Јапану. Блекторн се уплиће у крвави грађански рат у којем су умијешани лорд Јоши Торанага (Хиројуки Санада) те један од регената насљедника шогуната, а преводилац Тода Марико (Ана Саваји), жена из осрамоћене породице премошћује јаз између њих двојице.

Марико мора да помири своју везу са Блекторном, своју посвећеност вјери која ју је спасила и дужност према покојном оцу, док се око њих сударају ратни интереси, како јапанских феудалаца тако и страних сила попут Британије и Португалије.

Прича је лабаво заснована на стварном успону на власт шогуна Токугаве Ијасија у 17. вијеку, уз помоћ његовог савјетника за бродоломце Вилијама Адамса, који је био не само први Енглез који је стигао до Јапана већ и први који је стекао статус самураја. Клајвел је провео три године истражујући материјале за роман који иако доноси  фиктивну причу и ликове добро приказује стварност феудалног Јапана из 17. вијека.

Серија ће имати 10 епизода, а без обзира што је неки сајтови описују као “Игру престола” у Јапану, она слиједи обрасце романа, комбинујући историјски спектакл, љубавну мелодраму и судар различитих култура у узбудљиву цјелину уз одређене модернизације у складу са временом.

Дјело

Роман “Шогун” објављен је 1975. године као трећи роман тзв. Азијске саге од шест књига британског писца Џејмса Клајвела (1924-1994) писане између 1962. и 1992. године. Књига је постала бестселер, продата је у 15 милиона примјерака широм свијета уз утицај на знање западњака и интересовање за јапанску историју и културу. Сам аутор био је поријеклом из породице која је дуго служила британској империји у Азији, а током Другог свјетског рата био је ратни заробљеник јапанске војске, гдје је према сопственим ријечима научио бројне вјештине, укључујући и најважнију, преживљавање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана