Ноте Менделсона и Бетовена за памћење

Глас Српске
Ноте Менделсона и Бетовена за памћење

Бањалука - Концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније, на којем су изведена капитална дјела њемачких композитора Феликса Менделсона Бартолдија и Лудвига ван Бетовена, одржан је у препуној дворани Банског двора Културног центра.

Ријеч је о Менделсоновој концертној увертири "Хебриди" и "Италијанској" симфонији број четири, као и о Бетовеновом "Клавирском концерту број један". Наступ је на радост бројне публике одржан у понедјељак увече, а посјетиоци су се уз позитивне критике присјетили новогодишњег концерта Бањалучке филхармоније.

- Припремили смо такав програм да се представимо као озбиљан симфонијски оркестар - рекла је диригент Ванеса Кременовић.

Она је навела да је циљ да се овакви квалитетни музички догађаји пруже публици у свим градовима који могу да угосте оркестар, али и у мањим центрима, гдје музичари могу доћи у мањем саставу.

И директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић каже да је циљ да се класична музика "децентрализује", да би овакви оркестри могли да наступају у другим градовима у Републици Српској.

- Сви наши уметнички планови су врло квалитетно реализовани, организација и логистика је била заиста одлична. Бањалучка филхармонија је показала да јој место јединог професионалног оркестра у Банском двору, Бањалуци и Републици Српској са правом припада и да је потреба за прерастањем у јавну институцију најактуелнија од оснивања 2010. године - истиче Оташевић.

На концерту, под називом "Вива ла мусица", публици се представио и реномирани италијански пијаниста Ђузепе Бруно, који је свирао и на првом концерту Бањалучке филхармоније 2010. године.

Концерту су присуствовали бројни представници културног, јавног и друштвеног живота Бањалуке и Српске.

Бањалучка филхармонија је основана јануара 2010. године, а њене чланове и руководство чине млади и признати умјетници из Републике Српске, БиХ и Европе.

Концерт је реализован уз помоћ града Бањалуке, Владе Републике Српске, Министарства просвјете и културе и Кабинета предсједника РС.

Репертоар

- Диригенткиња Ванеса Кременовић је својим радом са Бањалучком филхармонијом поставила оркестар и музичаре на заиста висок ниво у односу на наше свирање на почетку, 2010. године. Наш концертни програм је заиста врло квалитетан и то је уобичајен репертоар свих великих светских оркестара - каже Иван Оташевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана