Ноте Бетовена за рођендан

Aгенције
Ноте Бетовена за рођендан

Београд - Београдска филхармонија прославила је у Коларчевој задужбини 90 година постојања концертом из циклуса "У сусрет јубилеју", пренио је Танјуг.

На почетку концерта, који је одржан протеклог викенда, шеф-диригент Мухаи Танг обратио се публици ријечима да је то што ће одсвирати потпуно неочекивано.

Салом се заорила позната нумера "Happy Birthday to You" (Срећан рођендан), а публика је оркестар поздравила громогласним аплаузом.

Послије "честитке" директор Филхармоније Иван Тасовац захвалио је присутнима и њиховим прецима, што су претплатници већ 90 година, закључивши да не би ни постојали без љубави публике према умјетности.

Он је нагласио да је послије добротворног гала концерта и донаторске вечери са маестром Зубином Мехтом, написана прва страница књиге назива "Историја српске филантропије", а да је прикупљено 599.670 долара од милион и по, колико је потребно за финансирање прве америчке турнеје у историји оркестра, планиране за 2014. годину.

На свечаном рођенданском програму је била Бетовенова Девета симфонија, коју је оркестар извео под диригентском палицом Танга, уз хор "Viva Box", који је наступио у посљедњем дијелу композиције Престо и солисте Софију Пижурица, Јелену Кончар, Сашу Петровића и Драгољуба Бајића.

На крају сваког става публика је јаким аплаузом поздрављала оркестар, предвођен Тангом и концертмајстором Тијаном Милошевић.
Циклусом "У сусрет јубилеју" Филхармонија је током цијеле сезоне евоцирала успомене из деведесетогодишње историје, а рођенданским концертом свечано је затворила сезону.

Текст

Текст за вокалне дионице, које су извели солисти и хор, Бетовен је преузео из "Оде радости", поеме Фридриха Шилера из 1785. године, које је касније прилагодио потребама дјела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана