Изложба Надежде Лазаревић Ковачевић и Драгана Ковачевића у Банском двору: Носталгичан пут у прошлост Бањалуке

Миланка Митрић
Изложба Надежде Лазаревић Ковачевић и Драгана Ковачевића у Банском двору: Носталгичан пут у прошлост Бањалуке

БАЊАЛУКА - Оригинална документа, породичне фотографије, аутентични намјештај и предмети из заоставштине бана Тодора Лазаревића чине поставку "У посјети бану: Носталгично путовање у Нарнију", која је јуче представљена у Банском двору.

У питању је изложба аутора Надежде Лазаревић Ковачевић и Драгана Ковачевића, која је постављена у изложбеном салону ове установе, а која представља прву етапу стварања сталне изложбене поставке Врбаске бановине, најављене раније ове године.
 
- Ова изложбена поставка на најљепши могући начин приказује златно доба грађанске Бањалуке тридесетих година прошлог вијека, по многима најпрогресивнији и најзначајнији период у историји развоја нашег града - рекао је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић.

Аутор Драган Ковачевић објаснио је да је ова изложба на неки начин наставак претходне, која је реализована поводом 85. рођендана Банског двора.
 
- Изложба коју сада представљамо, мада наставља континуитет претходне, концепцијски је различита јер је обогаћена новим садржајима и као што и представља носталгично путовање у једно, мада не тако давно вријеме, које из данашње перспективе, људима уморним од монотоније свакодневице, изгледа нестварно и готово бајковито - казао је Ковачевић.

Аутори су намјеравали да јавности представе културно добро бана Лазаревића и све оно што јавности није било доступно до прије неколико година. Циљ је да читава ова поставка буде образовног карактера и да посјетиоци спознају макар дјелић правих вриједности упознајући се с једним периодом живота Бањалуке.

- Осим живота и рада једног истакнутог појединца и народног трибуна, овом изложбом жељели смо да покажемо и начин живота једне грађанске породице преко изложених експоната: намјештаја, слика и породичних фотографија, личних предмета др Тодора Лазаревића и његове супруге Наде. Овој изложби рафинирани тон дала је управо његова супруга, која је својим образовањем, стилом и префињеним манирима у свим ситуацијама несвакидашњем животном путу свога супруга дала још упечатљивији тон. И управо захваљујући њеној пожртвованости сачувани су сви изложени документи и предмети, због чега је ова изложба и добила поетичан назив: Носталгично путовање у Нарнију - нагласио је Ковачевић.

Професор Филолошког факултета у Бањалуци и аутор предговора за каталог поставке Душко Певуља објаснио је да изложба има вишеструк значај за Бањалуку.

- Она је драгоцјен прилог култури сјећања те лијеп принос духовној повјесници српског народа. Изложба је заснована на плодотворном укрштању приљежног истраживачког рада, са ријетком способношћу урањања у једну давно минулу епоху, и личног сензибилитета, емотивне везаности за историју властите породице. Зато се овом изложбом постварује још једно плодоносно преплитање: посебног момента у раздобљу разрастања модерне Бањалуке, и једне истакнуте грађанске породице, у њеном сваковрсном успону - нагласио је Певуља.

Изложба ће бити отворена сриједом, суботом и недјељом од 16 до 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана