“Ноћна грозница” нови стрип Еда Брубејкера и Шона Филипса

 Бранислав Предојевић
“Ноћна грозница” нови стрип Еда Брубејкера и Шона Филипса

ЊУЈОРК - Тандем Ед Брубејкер и Шон Филипс, један од најславнијих умјетничких двојаца америчке стрип-сцене, најавио је свој нови заједнички пројекат “Ноћна грозница”, којим настављају серију хваљених крими-ноар наслова.

Уз сарадњу са њиховим сталним колористом Џејкобом Филипсом они су креирали причу о бизнисмену Џонатану Вебу, који не може да заспи док је на пословном путу у страном граду у Европи. Док лута улицама, упознаје мистериозног странца по имену Рајнер, који га води на мрачно и насилно путовање. Како је најављено од стране издавача “Имиџ комикс” ријеч је о узбудљивом крими-ноару, трилеру са атмосфером налик “Доктору Џекилу и господину Хајду”, који прича о човјеку који се суочава са тамом у себи.

- Након двије године непрекидног писања прича за серијал “Рецклесс”, Шон и ја смо хтјели мало да се опустимо. Сјетио сам се да ме је Шон годинама молио да напишем нешто што се дешава у Европи или Великој Британији, да би могао да нацрта мјеста на којима је заправо био за промјену и одједном ми је једна веома стара идеја ускочила у главу, а премјештање приче у Европу ми је помогло - рекао је Брубејкер.

Познати амерички сценариста (Бетмен, Капетан Америка, Икс-Мен) и Филипс су први пут почели да раде заједно још 2001. године на култном специјалу “Бетмен: Готам Ноар”. Њихова сарадња се показала успјешном и изњедрила наслове као што су “Криминал”, “Затамњење”, “Палп”, “Убиј или буди убијен”, “Фатална”, “Велвет”, “Спавач”, који су овјенчани признањима критике и сјајним одзивом публике.

- “Ноћна грозница” је прича инспирисана дијелом старим ноар романима, чудним и секси европским стриповима из седамдесетих, ова књига је мрачно путовање у оно што изгледа бити жив данас, али надамо се да је узбудљива и за наше читаоце. Знам да је то најбоља визуелна умјетност у цијелој Шоновој каријери, што се чини готово невјероватним, али то је истина - навео је Брубејкер.

Пар је током претходне двије деценије показао да се савршено надопуњује у свакој сарадњи. Филипсов цртеж прожет сјенкама мајсторски приказује насиље, очај и сензуалност Брубејкерових ноар сценарија, чинећи их врхунском умјетношћу у жанру крими-стрипова 21. вијека.

Стрип званично излази у јуну 2023. године.

Превод

На српском језику дјела тандема Брубејкер/Филипс објављивана су у издањима “Чаробне књиге” у оквиру едиције “Нови свет”. До сада су преведене књиге “Затамњење”, “Убиј или буди убијен” и “Палп”, уз јако реакције домаће публике. Такође, хрватски издавач “Фибра” је објављивао њихове радове: “Велвет”, “Криминал”, “Фатална”, “Спавач”, “Затамњење”, “Убиј или буди убијен”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана