Ноћ музеја уз изложбе и концерте

А. Mаџар, дописници
Ноћ музеја уз изложбе и концерте

Бањалука - Музеји Републике Српске отворили су у Ноћи музеја врата бројним љубитељима умјетности и свим посјетиоцима који су жељели да уживају у овогодишњем програму ове међународне манифестације.

На тај начин придружили су се породици музеја коју чини више од три хиљаде музеја из 40 земаља свијета. Тема Ноћи музеја ове године је "Музеји: памћење + креативност = социјалне промјене", која упућује на богатство историјског насљеђа које чувају, као и неопходности помирења традиционалне мисије са креативношћу, с циљем развоја и трансформације публике и друштва.

У оквиру програма манифестације посјетиоци Музеја савремене умјетности РС имали су прилику да кроз изложбу "Могу бити гадно стрпљив/а" виде инспирацију тринаест домаћих умјетника.

Бројни посјетиоци дошли су на концерт поп бенда "Џинкс" на платоу испред Музеја савремене умјетности РС. Осим у хитовима "Џинкса" Бањалучани су уживали у сету ди-џеј Вудија.

- Програм Ноћи музеја у Бањалуци веома је добро осмишљен, тако да манифестације код колега у Музеју РС и програм у нашем музеју на неки начин координишу - рекла је директор Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић-Маринковић.

Истиче да су музеји и ове године програмом одговорили на тему Ноћи музеја и да су све манифестације осмишљене с разлогом.

- Наши извјештаји према Паризу, централи овог догађаја, увијек буду запажени, а фотографије са наших манифестација буду на сајту међународне Ноћи музеја - казала је Лабовић-Маринковић.

Први дио програма Музеја Републике Српске био је намијењен дјеци, а наступили су чланови плесне школе "Сити џез" и КУД-а "Веселин Маслеша". У другом дијелу програма Бањалучани су имали прилику да погледају изложбу "Традиционално у савременом", учествују у интерактивној радионици израде модних додатака, те да погледају модну ревију Технолошког факултета. За музички програм ове године побринули су се ученици бањалучких средњих школа.

У приједорском Музеју Козаре Ноћ музеја обиљежена је приказивањем филма Ненада Огњеновића "Праг и српски сликари" наступом младог приједорског бенда "Џабалебароши", као и игром и пјесмом КУД-а "Козара".

Музеј Семберије из Бијељине организовао је низ активности у оквиру Ноћи музеја, а манифестација је почела радионицом за дјецу. Отворене су и изложбе фотографија Планинарско-еколошког друштва "Мајевица", као и "Егзит - некада и сада".

Ноћ музеја обиљежена је и у Србији, а београдска Ноћ музеја је трећа по величини у Европи, послије Амстердама и Париза.

 

Требиње

Ноћ музеја у Требињу обиљежила је изложба ликовних радова у галерији Милене Шотра. Ријеч је о радовима полазника школе цртања и сликања "Кембриџ" и дјечије ликовне радионице "Цврчци". Иако у кругу Музеја Херцеговине трају радови на обнови фасаде и звоник-торња, за посјете грађана и ове године била је доступна већина поставки ове установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана