“Ноћ музеја” у Републици Српској

А. М.
“Ноћ музеја” у Републици Српској

Бањалука - “Ноћ музеја” биће одржана сутра у Републици Српској, а централни програм је у Музеју савремене умјетности Републике Српске и Музеју Републике Српске.

Изложба “Могу бити гадно стрпљив/а/” и концерт поп бенда “Џинкси” очекују публику која дође у Музеј савремене умјетности РС.

Сви који посјете Музеј Републике Српске моћи ће да погледају радове ученика, студената Технолошког факултета Универзитета у Бањалуци.

Тема “Ноћ музеја” ове године је “Музеји: памћење + креативност = социјалне промјене” упућује на богатство историјског насљеђа које чувају, као и неопходности помирења традиционалне мисије са креативношћу, са циљем развоја и трансформације публике и друштва.

Музеј Козаре у Приједору и ове ће године низом манифестација обиљежити "Ноћ музеја" и "Свјетски дан музеја".

Директор Музеја Козаре Миленко Радивојац најавио је да ће у обиљежавању Свјетског дана музеја учествовати чланови Културно-умјетничког друштва “Козара” Приједор и малишани из Дјечијег вртића “Радост”.

- Чланице “Козаре” ће уз ткалачки стан пјевати и прести, а дјеца ће се у народним ношњама представити играма и пјесмама. Све то дешаваће се сутра на Малом тргу од 11 часова - рекао је Радивојац новинарима у Приједору.

“Ноћ музеја” биће обиљежена у Музеју Козаре сутра са почетком у 19 часова када ће бити приказан филм Ненада Огњеновића “Праг и српски сликари” у којем важно мјесто заузимају приједорски сликари Перо Поповић и Тодор Швракић, који су били прашки ђаци.

- Услиједиће наступ младог приједорског бенда “Џабалебароши”, а потом и вече прела у сарадњи са КУД-ом “Козара” када ће уз игру и пјесму бити представљен дио наше традиционалне културе - додао је Радивојац.

Свјетски дан музеја обиљежава се од 1977. године, а Ноћ музеја од 1997. године.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана