Ноћ музеја на радост публике

Г.С.
Ноћ музеја на радост публике

Бијељина - Манифестација "Ноћ музеја" одржана је у Музеју Семберије у Бијељини на радост бројних љубитеља умјетности.

Ријеч је о програму који се сваке године у мају одржава у више од четрдесет земаља широм Европе, а бијељински Музеј отказао је програм у мају због катастрофалних поплава које су задесиле Републику Српску.

"Ноћ музеја" у суботу је пружила прилику бијељинској публици да обиђе сталне музејске поставке у неуобичајено вријеме, током касних вечерњих часова. За најмлађе посјетиоце организована је радионица "У шетњи са диносаурусима" на којој су сазнали који је диносаурус био највећи, а који најмањи. Малишани су добили информације која је од ових животиња имала најдужи врат, али и која је могла да поједе највише хране... Такође су сазнали гдје су диносауриси нестали и како су њихови остаци сачувани до данас.

Организатори су припремили и два концерта-наступ ученика Основне музичке школе "Корнелије Станковић", као и Дариа Зомбе (клавир) и вокалне етно-групе СКУД-а "Семберија" са солисткињом Слађаном Станишић.

У оквиру програма манифестације отворена је и изложба фотографија "Модна слика Бијељине између два свјетска рата". Уз музичку пратњу, а у организацији Друштва српско-руског пријатељства зачули су се и стихови славног пјесника Сергеја Јесењина. За љубитеље позоришта на сцени је одиграна комедија, као и неколико монолога у извођењу глумаца Театра "Убунту" из Бијељине. Пред Бијељницима се нашла и изложба рукотворина, а у сали за историју организоване су пројекције цртаних и играних филмова.

Историјат

Прва "Ноћ музеја" у Европи одржана је у Берлину под називом "Lange Nacht der Museen" 1997. године. Због великог интересовања публике и начина на који је идеја о догађај остварена манифестација се убрзо проширила на више институција и различитих градова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана