"Ноћ музеја": Магичним путевима умјетности и науке

Илијана Божић
"Ноћ музеја": Магичним путевима умјетности и науке

БАЊАЛУКА - Музеји Републике Српске и ове године богатим програмом обиљежиће Међународни дан музеја и европску “Ноћ музеја”, и то сутра (субота), када ће одговорити на овогодишњу тему “Музеји за образовање и истраживање”, која наглашава кључну улогу музејских институција у пружању савременог дигиталног образовног искуства.

Обиљежавање “Ноћи музеја” овај пут промовише свјеснији, одрживији и инклузивнији свијет. Из Музеја савремене умјетности РС су истакли да музеји служе као динамични савремени образовни центри, његујући радозналост, креативност и критичко мишљење. Овај музеј ће поводом овог значајног догађаја за све европске музеје одговорити на задату тему, кроз коју публику позива да преиспита образовање и замисли будућност у којој дијељење знања превазилази баријере, гдје се иновације уједињују са традицијом. У току вечери посјетиоци ће моћи да погледају изложбу “Лицем у лице” једног од најзначајнијих свјетских графичких дизајнера Мирка Илића.

- Програм почиње од 20 часова предавањем дигиталног умјетника и доктора информатике Уроша Крчадинца под називом “Андроиди не сањају ништа”. Предавање је шетња кроз изабране пројекте генеративне и алгоритамске умјетности на којима је Крчадинац радио посљедњих 15 година -саопштили су из МСУ РС.

Након тога од 21 час, испред Музеја, биће уприличен наступ “Бласт фром тхе паст” познатог београдског ди-џеја Марка Вуковића, познатијег као Маркез В. У његовим сетовима су присутни различити музички жанрови: поп, фанк, нови талас, диско, електро и денс-поп.  На згради Музеја током вечери биће приказан 3Д видео-мапинг под називом “Временски портал”, који прати музички наступ ДЈ Маркеза, а чији аутор је Младен Ђукић и његов тим.

С друге стране, у Музеју Републике Српске биће отворена изложба “Златно доба рокенрола (1960-1970)”, ауторке Тамаре Лукач Лазаревић.

- Поставка се бави друштвеним феноменима који су обиљежили поменуту декаду, као што су хипи покрет, контракултура и период бурних друштвених промјена, кроз призму рокенрола и његових најпознатијих представника. Чине је фотографије великих формата, као и карактеристични тродимензионални предмети - навели су из Музеја РС.

Током дана биће организовани бројни садржаји, па ће тако од 17 часова почети тематска радионица за дјецу. Ту ће бити и фото-кабина која пружа могућност фотографисања са пригодним реквизитима. Такође, у програму је и интерактивни квиз  за посјетиоце.

- У 19 часова режемо торту за све посјетиоце, а од 20 сати слиједи рок концерт “Перфецт Странгерс”. Посјетиоце очекује квалитетно вријеме за цијелу породицу - саопштили су из Музеја РС.

Музеј Козаре и Галерија “Сретен Стојановић” заједнички ће обиљежити Међународни дан музеја изложбом Мире Маодуш. Поставка “Хармонија светлости - чувар невидљивог у видљивом” биће отворена данас од 12 сати у Галерији “Сретен Стојановић”, а од 19.30 у Музеју Козаре.

Овај посебан дан, сутра (у суботу) биће обиљежен и у Музеју Херцеговине у Требињу, а програм ће почети од 10 часова музејском радионицом за предшколце и основце “У музеју учим, али се не намучим”. Планирано је да у 18 сати буде отворена изложба радова Ликовног атељеа за одрасле “Церовац” из Требиња.  Посјетиоце очекује и вођење кроз изложбу “Никола Тесла - Човек из будућности” Владимира Перића и то од 20 сати. Након тога, од 21 час почеће концерт ученика Музичке школе “Требиње”. Планиран је и обилазак сталних поставки, као и аустроугарских утврђења.

У Музеју старе Херцеговине у Фочи обиљежавање “Ноћи музеја” почеће од 18 часова концертом Музичке школе, а биће настављен радионицама за дјецу. Од 18 до 23 часа наши суграђани моћи ће погледати сталне поставке и гостујућу изложбу “Јован Дучић - свом милом Требињу - трагом једне визије” из Музеја Херцеговине из Требиња. Улаз је слободан у све музеје.

Историја

Међународни дан музеја обиљежава се широм свијета од 1977, а Европска ноћ музеја одржана је први пут у Берлину 1997. године. Од 2004. године, из Француске је потекла идеја да се организује јединствена Европска ноћ музеја, од када се ова манифестација одржава у многобројним градовима Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана