Нобелова награда Патрику Модијану

Мирна Пијетловић
Нобелова награда Патрику Модијану

Стокхолм - Шведска краљевска академија одлучила је да Нобелову награду за књижевност за 2014. годину додијели француском писцу Патрику Модијану, назвавши га "Марселом Прустом нашег времена".

Академија је саопштила да му је награда додијељена за "умјетност сјећања, са којим оживљава најневјероватније људске судбине и открива живот".

Писац романа "У кафеу изгубљене младости", "Родослов" и "Лацомбе Луциен", према коме је снимљен филм, био је и један од фаворита кладионичара.

Патрик Модијано рођен је 30. јула 1945. године, а добитник је бројних француских и европских награда и признања. Његови најпознатији романи су: "Мјесто за звијезду", "Ноћобдијино коло", "Кружни булевар", "Тужна вила", "Породична књижица", "Улица мрачних жеља", "Једна младост", "Тако врсни момци", "Изгубљени крај", "Циркус пролази", "Свадбено путовање", "Августовске недјеље", "Дора Брудер" и многа друга дјела.

За своје књиге добио је награде: "Дијамантско перо", Награду Француске академије, Награду књижара и издавача, а за роман "Улица мрачних жеља", који је био роман године, Гонкурову награду.

Писац прича причу о три жене које одлазе из провинције да би у престоници живјеле неки свој сан о остварености, да би оставиле иза себе неки живот који им није одговарао и који се није могао тек тако мијењати. 

Адвокат Шведске академије Петер Енглунд у фебруару је примио 271 номинацију за овогодишњу Нобелову награду за књижевност, што је резултирало листом од 210 имена.

Чланови академије, 18 њих, међу којима су писци, пјесници, академици и остали, изабрали су аутора који је "остварио изванредно дјело у подручју књижевности".

Кладионичарска компанија "Ландброкес", чије су прогнозе о побједницима често биле тачне, предвидјела је да су Нгуги ва Тионго из Кеније и Јапанац Харуки Мураками са квотама 4:1 фаворити за награду.

Међу фаворитима био је и овогодишњи лауреат Нобелове награде која је вриједна осам милиона круна, односно 1,1 милиона америчких долара.

Од 1901. године Нобелова награда за књижевност додјељује се писцу из било које земље који је, према ријечима Алфреда Нобела, створио "на пољу књижевности најбоље дјело идеалистичких тенденција".

Иако су понекад, као изразито хвале вриједна, навођена и поједина дјела, термин "дјело" у овом контексту односи се на ауторов цјелокупни опус. Шведска академија одлучује ко ће добити награду за поједину годину. Име добитника објављује се почетком октобра сваке године.

Награда за књижевност једна је од пет награда утемељених тестаментом Алфреда Нобела из 1895. године.

Значај дјела

- Патрик Модијано је изузетно познат у Француској и нигдје више. Пише књиге за дјецу, сценарије за филмове, али највише романе. Теме су му сјећања, идентитет и вријеме. Његов најпознатији роман је "Улица мрачних жеља" - рекао је Петер Енглунд у име Академије. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана