Његошева пјесма “Ноћ скупља вијека” први пут објављена прије 110 година: Љубав небеска чињеница

Илијана Божић
Његошева пјесма “Ноћ скупља вијека” први пут објављена прије 110 година: Љубав небеска чињеница

БАЊАЛУКА - Његошева “Ноћ скупља вијека” пјесма је о љубави и има наглашене моменте еротских конкретизација, као мало која друга љубавна пјесма српског језика.

Рекао је то за “Глас Српске” професор Филолошког факултета у Бањалуци Душко Певуља говорећи о овом дјелу које је први пут објављено 1913. године, односно прије 110 година, и то у “Босанској вили” иако ју је Његош написао још 1845. О свему томе за наш лист говорио је професор Певуља, а како је казао љубав је за пјесника неупитно небеска чињеница.

- Пламенити сусрет двоје љубавника, у нестварно дочараној природној амбијентацији, сав је у знаку сакрализације љубавног спајања: моменат сусрета са вилом за пјесника је у знаку светости. Жеља ка физичким спајањем, која је без увијања наглашена, такође је обавијена светошћу и предочена у вишем плану. Према томе, најљепши дијелови пјесме дати су у преплету лирских конкретизација и њиховог измахивања ка узвишеном, овоземаљског које се купа у небеском - објаснио је он.

Нагласио је да су без дилеме Његошева “Ноћ скупља вијека” и “Santa Maria della Salute” Лазе Костића, најљепше пјесме испјеване на српском језику, али и двије најбоље европске пјесме у овом тематско-мотивском регистру.

- У наслову пјесме “Ноћ скупља вијека” садржан је и њен дубински смисао. Истовремено, како је примијетио један њен тумач, наслов је и први стих ове пјесме и не треба га узимати одвојено од ње. Један одређени интервал, који је прецизно временски одредив, од заласка до изласка сунца, вреднији је од вијека, стотину година, или људског вијека, који у срећним околностима може да се приближи и читавом стољећу - објаснио је Певуља.

Према његовим ријечима, у овој пјесми вријеме проведено у преданости истинским љубавним уживањима није упоредиво, нити мјерљиво са уобичајеним протоком времена.

- У свакој посвећености ономе што волимо ми се заправо измјештамо из времена. Мотив времена је, у овој изразито љубавној пјесми, један од централних. На једном мјесту Његош каже: “Тренут ми је сваки сахат, моје вријеме сад не иде!” Дакле, пуноћа времена и пролазност сасвим су различите категорије. У пуноћи времена, у садржајности истинског догађаја, а који је увијек личносни, дакле мора бити у саодносу са другим бићем, човјек је увијек у додиру са вјечним, раскриљује му се божанско - казао је Певуља.

Додао је да према томе тренутке екстатичне овоземаљске среће пјесник везује за безвременост, јер што је временито оно је и пролазно.

С обзиром да је “Ноћ скупља вијека” написана 1845, а први пут објављена 1913. године Певуља је истакао да је пјесма чекала свој моменат.

- Књижевни историчар Павле Поповић ју је, према препису Ј. П. Коваљевског, први пут објавио у “Босанској вили” 1913. године. Аутограф Његошеве пјесме, заједно са аутографом његове “Биљежнице”, штампан је први пут 1956. Пјесма је у том издању имала наслов “Парис и Хелена или ноћ скупља вијека” - испричао је Певуља.

Објаснио је да је први дио наслова резултат накнадне, неауторске, интервенције.

- То се види и по њеној верзији објављеној 1913, што значи да у аутографу из које је пјесму преписао Павле Поповић постоји само њен изворни наслов, онај под којем данас знамо овај Његошев величанствени умотвор. Из објављеног аутографа види се да пјесма није поштеђена ни других интервенција. На примјер, “лирско ја” ове наглашено интимистичке пјесме, “преведено” је у дистантно “ти”, што читавој пјесми даје сасвим друкчији штимунг и смисао - напоменуо је он.

Према његовим ријечима, неко је сматрао, по природи тих интервенција, да ова љубавна пјесма, са изразитим еротским моментима, не приличи њеном аутору, владици и владару. Закључио је да у тој чињеници, вјероватно, лежи и један од могућих разлога зашто пјесма није штампана раније.

Почасно мјесто

Певуља је објаснио да “Ноћ скупља вијека” јесте друкчија од осталих пјесама из Његошевог опуса.

- Његош је језички маг широког умјетничког регистра. Скоро да нема ниједне животне ситуације која у његовом пјесничком опусу није добила умјетничко заокружење. Али и кад све то знамо у читавом опусу највећег српског пјесника, али и у богатој ризници српске пјесничке традиције, пјесми “Ноћ скупља вијека” припада почасно мјесто - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана