Нису сви у региону против Хандкеа: Почасна титула од Црногораца

Agencije
Нису сви у региону против Хандкеа: Почасна титула од Црногораца

Аустријском писцу, добитнику овогодишње Нобелове награде за књижевност, Петеру Хандкеу Удружење књижевника Црне Горе, додијелило је почасно чланство у овој најстаријој књижевној установи у Црној Гори.

"Удружење књижевника Црне Горе додјељује Петеру Хандкеу, овогодишњем нобеловцу, почасно чланство у овој најстаријој књижевној организацији у Црној Гори, као и угледну награду 'Макаријево слово', за животно дјело, за 2019. годину", саопштило је УКЦГ.
Овим чином УКЦГ исказује захвалност и поштовање искреном и правом пријатељу и добротвору, који је и дјелом и принципијелним највишим етичким ставом остао на страни истине, правде и на страни жртве, наведено је у саопштењу које је достављено медијима.

У саопштењу је цитиран и дио из апела који је Хандке 1999. године током бомбардовања упутио човјечанству под насловом Читава планета зове се Југославија:

"За оне који се на нашој планети још нису претворили у Марсовце и за остале зелене кољаче, њихова домовина је, почевши од 24. марта 1999. године, Србија, Црна Гора и Република Српска".
Награда Хандкеу, закључује УКЦГ, знак је разумијевања и љубави, те глас високог поштовања.
У Удружењу књижевника у Београду данас је одржана трибина "Правда за Хандкеа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана