Нису играли на дуг: Историјат сукоба два великана

ГС
Нису играли на дуг: Историјат сукоба два великана

БЕОГРАД – Бора Ђорђевић и Ђорђе Балашевић нису разговарали 40 година, иако су на почетку каријере сарађивали.

Однос двојице великих кантаутора започео је током ране фазе каријере и трајао је више деценија. Конфликт између њих кренуо је још седамдесетих година, када је Балашевић критиковао пјесму „Лутка са насловне стране“ групе „Рани мраз“, у којој је Бора био члан. Због неслагања око те пјесме, Бора је напустио групу и прекинуо сарадњу са Балашевићем.

Након тога, Бора Ђорђевић је основао групу Рибља Чорба, али изгледа да сукоб са Балашевићем није био заборављен.

Током концерта у београдској Арени, Балашевић је критиковао Бору због наступа као предгрупа Аци Лукасу.

– Један мој некадашњи колега из групе „Рани мраз“ у новогодишњој ноћи на Тргу наступа као предгрупа Аци Лукасу… – рекао је Балашевић, након чега је убрзо стигао и одговор од Боре Чорбе.

Бора је потом у својој књизи „Пусто острво“ назвао Балашевића „најгорим папучаром“, истичући да његова супруга Оливера има превелики утицај на његов живот.

Бора је у пјесми „Предејане“ описао ситуацију која се односи на Балашевића, али је нагласио да га не занима Балашевићева реакција на његове коментаре.

– Не смијем по њима да уринарим јер ме они неизмјерно воле, у супротном дражи ће им бити Ђоле. А он од своје Оливере нити пиша, нити се*е – стихови су из Борине пјесме у новој збирци.

– У мојој новој збирци има и бољих пјесама од те! Не занима ме да ли се Балашевић наљутио због тих стихова, не размишљам о томе – рекао је Бора.

У 2008. години, Бора је у емисији код Раде Раденковић изјавио да поштује Балашевићев рад, али не и њега као особу због његових ставова. Бора је тада рекао да је Балашевић талентован пјесник и писац, али да му се не допада начин на који се изражава.

– Ја нисам толико сујетан, па немам проблем с тим да будем предгрупа Аци Лукасу. Он је велики умјетник и нама из „Чорбе“ је била част да забавимо народ прије његовог концерта – поручио је Бора за „Информер“.

– Има један аутор којег приватно не ценим много, али не могу да му ускратим да је велики таленат, не таленат него сјајан аутор – рекао је једном приликом Бора, алудирајући на Ђорђа.

Када је Ђорђе Балашевић преминуо 2021. године, Бора је изразио жаљење због губитка, рекавши да је Балашевић био велики умјетник, чиме је показао да је, упркос њиховим разликама, цијенио његов допринос музици.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана