Нинослав Ковачевић: Вјера кроз естетске форме

Александра Маџар
Нинослав Ковачевић: Вјера кроз естетске форме

Бањалука - Комплетан концепт ове мултимедијалне изложбе резултат је вишегодишњег рада у континуитету. Публика ће имати прилику да види крајњи продукт који није дошао кроз инспирацију тренутка, него као слијед догађаја који је проистекао из промишљања.

Овим ријечима за "Глас Српске" млади и талентовани академски сликар из Бањалуке Нинослав Ковачевић описује и најављује своју изложбу "Ко још вјерује". Сви они који се проналазе у свијету савремене умјетности имаће прилику да виде ову поставку у четвртак, 8. маја, у 20 часова у Банском двору Културном центру. Кустос изложбе је историчар умјетности Жана Вукичевић.

Посјетиоци ће имати прилику да се упознају са инсталацијама, цртежима, фотографијама и видео-радовима који су настали од 2011. до 2014. године и храбри су кораци младог умјетника у тражењу свог мјеста на апстрактном пространству савременог стваралаштва.

- У једној од просторија кроз форму фото-документације биће представљене инсталације које су биле реализоване током 2012. године. Публика није имала прилику да их види, јер су реализоване на другим локацијама у земљи и иностранству - објаснио је Ковачевић.

У оквиру поставке "Ко још вјерује" у просторијама ове културне институције биће изложени и радови из новије продукције, који излазе из визуелно-естетске форме.

- Они се баве проучавањем појма вјере, увјерења, форми, као и мишљена у политичком и идеолошком контексту - истакао је млади умјетник.

Очекује да ће заљубљеницима у умјетност овакав вид поставке бити занимљив, јер је концепт изложбе представљен кроз више медија.

Да је умјетност зачаран круг у чијој љепоти умјетници остају "заробљени заувијек" потврдио је и Ковачевић којем је ова изложба већ дала нове идеје.

- Умјетност је процес који се не завршава, него увијек надовезује и развија. Тако да су из ове поставке већ произашле идеје и радови, који ће некад касније бити представљени - најавио је сликар.

"Идеолошки отисак"

Из непосредног личног искуства произашло је дјело "Идеолошки отисак" 2012. године. То је фото-документација перформанса изведеног у оквиру интернационалне умјетничке манифестације "Арс Козара". Том приликом умјетник је скоро два сата лежао непомично на земљи, наг до појаса и био изложен најјачем сунцу. Ради се о реферисању на чувени перформанс Дениса Опенхајма на сунцу, са отвореном књигом на грудима, као једином заштитом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана